Inlandsbanans sträckning mellan Munksjöhögen och Hoting växer

Kalle Lindberg, tågspecialisten i Yxskaftkälen

Man behöver inte vara tågentusiast för att fascineras av Kalle Lindbergs stora spåranläggning i Yxskaftkälen. Här tillkommer nyheter varje år tills Inlandsbanans sträckning mellan Munksjöhögen och Hoting är klar.


– Just nu har jag fokus på Strömsund och vi bygger hus vartefter jag hittar gamla fotografier. Några hus är klara att sättas ut vid banan, som den gamla cementfabriken som sedan blev bilskroten och numera är bilverkstad, berättar Kalle Lindberg.
Den unika järnvägsanläggningen byggs i skala 1:22 och runt om anläggningen finns dammar och fontäner och så förstås servering med bara hembakat fikabröd. Historierna bakom varje hus är viktig och Kalle hämtar inspiration från bilder och böcker. Hus som rivits för länge sedan får nytt liv.
– Men det är lite påhitt också, men kan också bli en igenkänning hos folk som vet att de bott i något av husen vid järnvägen. Här kommer nu att finnas till exempel Café Temperance från Ulriksfors och huset som stod vid Virgokajen, där en båt kunde lastas av. Dessutom har jag byggt en färja, den som fanns innan bron byggdes, berättar Kalle.
Till Yxskaftkälen kommer besökare från hela landet för att se hur tågen körs med finurliga spårväxlingar. Barn kan dessutom få prova själva genom att köra tåg på en mindre bana. Alla detaljer, som fönster och dörrar, görs i 3D-skrivare och det är sedan ett pilligt jobb att sätta fast alla detaljer och måla i miniformatet. Det är bara fantasin som sätter gränser för Yxskaftkälens järnvägar.
Här finns också ett konstgalleri, där lokala konstnärer ställer ut. Ett stort ideellt arbete utförs av specialister både från utlandet och andra orter i Sverige, för att inte tala om släkt och vänner.
– Jag jobbar nu också med en testbana inomhus, för att se att allt håller när grejerna flyttas ut. Vi öppnar den 1 juli och håller öppet klockan 10-18 alla dagar fram till den 6 augusti, säger Kalle Lindberg, medan ett litet lok tuffar på med autentiskt ljud längs Yxskaftkälens järnvägar som har utvecklats till en stor attraktion för Strömsund.
Inger Kraft Etzler