Emilia satsar på lokal kokbok efter TV-succé

Emilia Nilsson hemma på gården.

SILSJÖNÄS (SGT) Grisbonden Emilia Nilsson gör succé i TV-rutan och nu blir det en kokbok. Inte som vinnare i Sveriges Mästerkock utan med en utgivning hos förlaget Jengel i Östersund.
Emilia har bestämt sig för att hennes förslag ”Pangmat från Fjällsjö” ska ges ut på riktigt, och inte bara som en dummy i TV. Förstapriset i Sveriges Mästerkock är bland annat att få ge ut sin egen kokbok, men för tredjepristagaren Emilia ska det ändå bli ett eget mästerverk.
– Det ska kännas som att man kommer hem till mig och det ska vara bilder och texter som berättar en historia om året på gården med alla traditioner, kräftkalas, fiske, grillning, höbärgning, jakt och slakt. Nu är det bara att jobba på! Ska jag göra en bok så ska jag göra det på riktigt! säger Emilia, full av kreativitet.
Passionen för matlagning märks tydligt också på hennes Instagramkonto med många följare också i hennes blogg. Planeringen för vilka recept, vilka bilder och vilken text som ska ingå började redan vid köksbordet när boken diskuterades med förlaget. Hur många sidor, hård och blank pärm, hur mycket bilder och vilken avvägning med text?
– Nu ska vi begära in offerter från tryckeriet och göra klart ett avtal med Emilia, säger förlagschefen Camilla Olsson, Jengel.
Silsjönäs Bygdegård kan se fram emot ett spännande boksläpp någon gång nästa år. Nu med en alldeles egen lokal författare.
Text och foto: Inger Kraft Etzler