Välbesökt köpmannamarknad i Strömsund – trots regn och rusk

Trots regn var det folktätt på Köpmannamarknaden. Där avgjordes en matlagningsduell mellan Emilia Nilsson, Silsjönäs, känd från Sveriges Mästerkock och kommunalrådet Göran Bergström.

STRÖMSUND (SGT) I varje hörn av Strömsund fanns det aktiviteter när Köpmannamarknaden öppnade. Trots regnskvättar då och då var folktätt, möten mellan gamla bekanta och gott humör. Basket- och skateboard, Tobbe Trollkarl, ridning, knallar från när och fjärran och så dragplåster med sång och musik och matlagningsduell på marknadsscenen.
På hembygdsgården var det tillgänglighetsdag med möjlighet till provtagning och information från föreningar för personer med funktionsvariationer.
I Folkets hus var det tioårsjubileum med Länsfestivalen för funktionshindrade från fyra kommuner i Jämtland. Dessutom passade Strömsund Cruising på att dela ut ett stipendium till unga Josefin Lif för ”genomförda och framtida prestationer inom parasporten”.
En uppskattad matduell anordnades mellan den unga deltagaren i Sveriges Mästerkock, Emilia Nilsson från Silsjönäs, och kommunalrådet Göran Bergström, som båda fick laga en pastarätt på tid. Emilia vann. I det strilande småregnet följde många tappra åskådare uppmärksamt matlagningen. Den tillfälliga matjuryns omdöme var dock generös mot kocken Bergström som inte blev utan poäng och dessutom fick ett och annat matknep av Emilia. En envis liten Madeleine fanns på plats och berättade att hon följt varje avsnitt av mästerkocksprogrammen och har sett sin idol Emilia i matlagningsuppvisning och i verkligheten också på andra platser.
– Ja, jag lagar mat också. Pannkaka, sa hon.
Emilia, som är i början av sin matlagningskarriär och börjar bli ett eget varumärke, avtackades av kommunalrådet.
– Du är en fin ambassadör för Strömsunds kommun, och här får du en keps med ”Heja Strömsund”! sade den gode förloraren Bergström.
På marknaden kunde besökarna kryssa mellan diverse maskiner, ostar och tunnbröd, politiska partier som satsade inför EU- valet, ballonger, varmkorv och kläder. Folket kom och gick under hela dagen och det som brukar finnas på Köpmannamarknaden fanns.
Länsfestivalen i Folkets hus samlade många deltagare och bussar anlände i strid ström med deltagare från de fyra kommuner som medverkar. Den här dagen firades tioårsjubileum med mängder av aktiviteter.
Länsfestivalen är ett samarbete mellan Östersund, Krokom, Berg, Strömsund och Åre kommuner tillsammans med Länsbiblioteket och Studieförbundet Vuxenskolan. En gång om året är det Länsfestival.
– Det är en stor målgrupp, säger Anders Edström, fritidsutvecklare i Östersund.
– Vi arbetar med personer med funktionsnedsättning inom LSS. Alla åldrar finns här och det brukar komma upp emot 300 personer till Länsfestivalen varje år. Men det pågår förstås verksamhet hela tiden i de olika kommunerna, säger han.
Tatuering (borttagbar) lockade många att få sitt favoritmotiv av Maria Lövgren och Karin Jönsson från Hellroad Tattoo & Design. En ung man fördrog en döskalle och tillade rappt: Jag gillar kistor också.
Sen blev det också både namn och blomster på armar och hud. Armbrytarna var där, fika serverades av skolelever och så avslutades festival och Köpmannamarknad med dans.
Text och foto: Inger Kraft Etzler