Rockartister, förskolebarn och cruisers samsas på ”Hempan”

Gofika på Kafé Tomten. Foto: Anna Gillgren

Ströms hembygdsförening har med den äran koll på kulturarvet och blev 2023 utsedd till Årets hembygdsförening. På platsen – som lokalt kallas ”Hempan” – anordnas praktiskt taget varje kväll under sommaren något evenemang.


Här kan dagens popartister återfinnas under den årliga Dundermarknaden och här kan cruisers med stora amerikanare samsas med samevistet. Dagtid får förskolebarn möjlighet att leka loss i gammal miljö och med gamla leksaker.
– Vi ska lyfta fram den lokala historien och samtidigt arbeta i samtiden. Vi får inte bara vårda det gamla utan leva också i samtiden och nutiden. Vi skapar kulturarv varje dag, säger Håkan Espmark, ordförande i Ströms hembygdsförening.
Hembygdsgården vid Ströms Vattudal är en central punkt och här finns det möjlighet att fika eller äta lunch på populära ”Kafé Tomten”. Alldeles vid vattnet vid kaféet finns det också en badbrygga med båtplatser. Vid entrén hälsar Jätten Jorm välkommen. Nya utställningar presenteras i Storlogen och museet, där den största utställningen handlar om Strömsunds idrottsprofiler och idrottare (som tagit minst brons i SM). Det är bilder och prylar, alltifrån friidrott till racing och skridskor. Utställningen ”Båtar på Vattudalen” handlar om båtar från förr som trafikerade Vattudalen. Trafiken bestod av transport av människor och varor samt timmernoter till Faxälven. Om ”Kyrkans historia”, ”Storgatan från förr” med dess butiker och fastigheter, om hur döden hanterades förr i tiden upptar också rum i utställningen. Helgdagskläder och vardagskläder från början av 1900-talet kommer att visas liksom utställningen av vrilar som får en fortsättning med ännu fler skapelser. Dåtid möter samtid, självklart håller Hempan också med ställplatser för husbilar!
Strömsunds kommun/ Straejmien tjïelte är samisk förvaltningskommun och det återspeglas också på Ströms hembygdsgård. Där finns ett sameviste med en kåta som besökarna kan gå in i, sitta ner på renfällar vid en eld och få inblick och kunskap om samernas liv.
Hembygdsgårdens evenemang avlöser varandra:
Den 6 juni firas Nationaldagen. Slöjdsmässan och utställningarna invigs den 19 juni. På midsommaraftonen den 23 juni uppträder Strömslaget och den 20 augusti är det Hembygdsgårdens dag.
Fler datum med tider finns att läsa på strömsund.se/turism
Dundermarknaden hyr in sig på hembygdsgårdens marker och lockar många med knallemarknad, tivoli, uppträdanden och mat från olika håll i världen. ”Dunder” inleds söndagen den 2 juli och tar sedan fart den 6–9 juli.
Fler datum med tider finns att läsa på hembygd.se/strom och stromsund.se/turism och Ströms hembygdsgårds hemsida:
www.hembygd.se/strom
Inger Kraft Etzler