Restaurangkåtan dragplåster i Dorotea

Ägarna till Doro Camp. Tessa de Wilde och Louis Broskij.

DOROTEA (SGT) Besöksnäringen i hela inlandet har blivit den stora tillväxtmotorn och i trenden ligger Doro Camp i täten. Idéerna hos ägarna Louis Broskij och Tessa de Wilde verkar inte ha någon ände. Nu har den stora kåtan tagits i bruk med en fullödig lunch- och à la carterestaurang. Den började uppföras 2017 och stod färdig alladeles före nyåret 2019. Stort ”hus” tar tid att få på plats.
– Vi har inte haft någon formell invigning, utan tjuvstartade före jul, berättar Louis, som tagit tillfällig paus från kassan under lunchserveringen.
– Vi har inte glömt invigning, vi ska fixa till något, men vi har inte haft tid. Jag har idéer hela tiden om att utveckla verksamheten, det är jättebesvärligt, skrattar Louis och tillägger att han aldrig mer ska göra i ordning en stor kåta.
Arbetet för honom och hans fru har inneburit en arbetsvecka på 110-120 timmar. Nu är jobbet i det närmaste klart. Det finns tillstånd för 141 platser och bokningarna droppar in. 95 gäster väntas närmast på en à la carte-kväll. En wokpanna är på gång för att installeras över den öppna elden mitt i lokalen. Väggarna ska få fler exempel på det lokala djurlivet.
– Man måste hålla i idéerna och vara jätteenvis. Vi är första anhalten in i Lappland, läget kan inte vara bättre, 45:an går ju rakt förbi oss. Men Dorotea ligger efter i besöksnäringen. Det finns inte en turistbyrå ens en gång. Vi har inte tid att vänta på kommunen utan nu svarar vi för turistinformationen själva.
– Det finns alla möjligheter här i Dorotea! Och när vi byggde – det var såå jobbigt med alla tillstånd. Kommunen hade inte på 20 år varit inblandad i bygget av en så stor byggnad. Det var en jobbig tid, men nu är det bara kul och väldigt roligt, säger Louis.
Tessa skrattar och skakar på huvudet och säger att hon måste bromsa sin make med alla hans idéer. Stora grejer väntar trots det i framtiden. Allt är inte klart för offentligheten.
– Vi har redan fått förfrågningar om nästa år och till sommaren måste vi anställa fler människor. Just nu har vi en kock, en hjälpreda till kocken, diskare, städare – vi är ett bra team. Alla är lika viktiga i ett företag. Men, det är väl bara en dumhet att jag gör mycket själv. Men restaurangen har givit mig ny energi, säger Louis.
– Vi har allt här, men vi måste satsa mer på marknadsföringen. Turisterna kommer från Tyskland och Holland, och husbilsfolket blir fler och fler. Vi har skoterutflykter, snöskovandringar, fiske, fruset vattenfall, norrskensspaning allt man kan göra i minus 20 grader och en meter snö!
I Dorotea finns 98 aktiebolag och 404 enskilda firmor. Doro Camp är bara en av dem, och här glöder det av energi och framtidstro.
– I Dorotea finns alla möjligheter, men vi har inte tid att vänta på kommunen när det gäller besöksnäringen, avslutar Louis Broskij.
Text och foto: Inger Kraft Etzler