Snabba leveranser av bilinredning från Dorotea

Sören Granberg utvecklar tankarna om samhällsbygget.Sören Granberg utvecklar tankarna om samhällsbygget.

DOROTEA (SGT) Ett samtal med en av ägarna till NorrModul hamnar lätt i resonemanget om att vara företagare. Sören Granberg har varit egen företagare i över 40 år. Vd i omgångar på Polarvagnen, vd på Valmet Logging, Aktiv Doroverken och ett starkt politiskt intresse vittnar hans tid som kommunalråd för DKL om. Nu handlar verksamheten i NorrModul om montering av bilinredningar och ombyggnad av fordon.
Det är ett typiskt familjeföretag med ägarna Simone och Sören Granberg tillsammans med sonen Johan. Tre anställda finns på jobbet i Dorotea, filialen i Umeå är något större med fem anställda. Omsättningen ligger på femton miljoner kronor.
– Det har varit ett helt hysteriskt år. Genom bonus malus (förhöjd skatt) har våra kunder tidigarelagt investeringar i fordon för att slippa den nya skatten och det verkar hålla i sig hela året. Vi har ingenting på lager, men ändå korta leveranstider på två till tre dagar. Konkurrenterna finns i importhamnarna vid kusten och i Norge, men är mer intresserade av stora beställningar. Kännetecknande för oss är att vi kan göra mindre leveranser, förutom större volymer, säger Sören Granberg och fortsätter:
– Att driva företag i inlandet handlar om att engagera sig i samhällsbygget. Det ställer större krav på oss än företag vid kusten. Här måste vi engagera oss socialt och i bygget av samhället. Det handlar om att vi företagare måste ha en bank, affärer, infrastruktur, precis som alla andra medborgare. Det är viktigt för våra anställda, säger Sören Granberg.
Inklädnader om 4-5000 satser lämnar årligen tillverkningen i Dorotea. Andreas Sonne arbetar med programmering och utskärning av inklädnad till golv, tak och väggar som ska passa till avskalade lastutrymmen i plåtrena firmabilar.
– Det är bara plåten som syns. Vi tillverkar inklädnad till alla modeller och fabrikat, leveranserna går till hela Sverige, berättar Andreas Sonne.
NorrModul i Umeå inreder bilar med allt från sängar och hyllor till extraljus, värmare och alkolås, men också inklädnader som levereras från Dorotea. Även service av brandbilar och ambulanser finns i verksamheten.
Företag som tillverkar det mesta i fordonsbranschen ger syn för sägen i Dorotea.
– Vi hjälps åt om det behövs, konstaterar Sören Granberg.
Han är styrelseledamot i Företagarnas lokalavdelning och berättar om Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning om företagsklimatet i Sveriges kommuner.
– Rankingen förra året låg nästan i botten för Dorotea som en gång varit bäst. Vi bestämde oss då i Företagarna att söka finansiering från Leader Lappland för att kunna anställa en person som ska göra verkstad av företagarnas idéer. Vi fick drygt två miljoner kronor fram till 2020. Just nu arbetar vi med att söka en person som bland annat ska arbeta med attityden hos både tjänstemän och politiker i kommunen. Vi måste ändra detta och arbeta med utbildningar och samtidigt se till att säkra framtiden och informera i skolorna om entreprenörskap. En näringslivsutvecklare har tack vare stöd från staten kunnat anställas i kommunen och har precis börjat. Nu ska vi samordna arbetet och dela på uppgifterna, säger Sören Granberg.
NorrModul har ytterligare en gren som handlar om byggverksamhet, vilket nu håller på att avvecklas. Flera snickare var anställda, men konkurrensen från byggarbetare från Baltikum blev för hård.
– Vi utvecklar idéer hela tiden. Vi är inte bara ett levebrödsföretag. Vi har drivit projekt som vi lagt ner för det inte var kommersiellt gångbart. Att vara företagare är att arbeta som en konstnär. Man skapar något själv, vår drivkraft är skapande. Alla timmar vi lägger ner är inte lönsamma, men vi är med om att göra något av egen kraft. Som exempel på vårt engagemang i samhällsbygget var Doroteaupproret, där Simone var aktiv. Hon fick vara borta mycket, och det gjorde att vi andra fick jobba mer, säger Sören och tillägger
– Men nu har akutvårdsplatserna öppnats och får vi en ny sjukstuga!
Inger Kraft Etzler