Engcon invigde sin nya anläggning i Strömsund

En häcksax (?) klarade invigningen med landshövdingen och Engcons grundare.

STRÖMSUND (SGT) Engcons grundare Stig Engström invigde förra veckan en datastyrd och robotiserad anläggning, den största investering på ett bräde som Engcon gjort i Strömsund. Allt är automatiskt från början till slut när själva stommen till en tiltrotator görs klar. Totalt investeras 90 miljoner kronor.
– Investeringen tryggar fortsatt framtid för Engcon i Strömsund. Det blir alldeles för dyrt att flytta anläggningen. Vi har tidigare köpt komponenter av legotillverkare, men nu gör vi ett avsteg och tillverkar själva den centrala delen i vår produkt, ”det gula hjärtat”. Vi får kontroll på hemmaplan. Efter flera bra år har vi haft möjligheten att göra den här investeringen, sade Stig Engström.
Tidigare har cirka 6000 stommar till tiltrotatorerna tillverkats. I den nya anläggningen fördubblas kapaciteten och förberedelser är redan gjorda för ytterligare utbyggnad.
– Vi säljer framför allt till den nordiska marknaden, 25% går ut i övriga världen. Avsättningen finns i Asien, USA, Europa, vi är konkurrenskraftiga under överskådlig tid. Engcon kommer att finnas kvar även då jag inte står här, sade Stig Engström.
Hyllningarna kom från kommunala politiker och tjänstemän, landshövdingen fanns på plats liksom riksdagspolitikern Per Åsling. Många av Engcons 290 anställda, legoföretagare och entreprenörer var inbjudna till bandklippningen och det tycktes som hela Engcon skulle stängas ned för en dag.
– Åtminstone en timme, sade en glad Stig Engström, som dessutom kunde fira utmärkelsen som ett av Sveriges bäst skötta bolag 2019.
Ett års förberedelser har investeringen krävt för att få kortare ledtider. Tre personer har anställts för att sköta om tillverkningen av hjärtat i Engcons tiltrotatorer. Engcon har satt ner foten ordentligt i Strömsunds kommun, vilket ger avtryck också utanför samhället.
Text och foto: Inger Kraft Etzler