Anmälningsrekord av fordon vid årets Cruisingträff i Strömsund

Björn Svanberg vann två pokaler: Coolaste icke USA-fordon och Peoples choise. Foto: Maria Halvarsson

– Det är för himla skoj säger Lars Lindberg, en av grundaren till eventet. Med sin vita väst ses han rusa runt över hela hembygdsgården i Strömsund denna soliga lördag i augusti.
Bilarna rullar sakta och stilfullt in genom grindarna till Strömsunds hembygdsgård. Alla får de ett anmälningsnummer och blir hänvisad till en ledig plats på området.
Det glänser, det mullrar och det pirrar i luften av förväntan.
– Solen skiner från en så gott som molnfri himmel, det kan inte bli bättre, säger Lars.
Sedan starten 2008 har han varit en av de ledande figurerna och eldsjälarna bakom ”Cruising Strömsund”.
Med stor passion för äldre snygga fordon startade han föreningen tillsammans med Hokka Eriksson, detta bestämdes över en kopp kaffe just på midsommardagen det året.
Två veckor senare hade killarna dragit ihop ett gäng på åtta personer och första träffen hölls på hembygdsgården i Strömsund.
Förra årets träff blev efter covid­åren en succé och föreningens styrelse fick en nytändning efter några besvärliga år. Så gänget höll tummarna för att vädret skulle vara på deras sida, utställarna samt besökarna skulle sluta upp och så blev det.
När man väl kommit in genom entrén till hembygdsgården hör man Hector Carléns välkända radioröst strömma ut från området.
Lars Lindberg har inte bara ett brinnande intresse för entusiastfordon utan också ett stort intresse för media och radio så i högtalarna på området hörs direktsändning med Radio Strömsund 88,7 Mhz
Radio Strömsund är också en ideell förening som drivs av ett litet gäng med Lars i spetsen. Målsättningen med radion är att sprida god information om vad som händer i Strömsundsområdet och att det på sikt skall bli en reguljär närradiostation.
Där kan man också bli medlem om man själv har intresset.
– Det behövs alltid mer folk med nya idéer säger Lars.
Dagen passerar med människor som berättar historier om sina fordon och arbetet samt intresset som ligger bakom just deras åkdon.
Bland andra träffar jag Klara Kristensen Cromberger som rullat in på området med en vinröd Volvo PV.
– Det är pappa Peder Cromberger som äger PV:n nu, men jag hoppas den en dag blir min, ler Klara som bor i Norge men är på besök i Strömsund.
Jöran Briding med sin svarta Ford Popular från 1954 berättar med glädje om sitt intresse. Han bor i Stockholm men har sitt ursprung i Strömsund.
Vandringen över området lämnar nog ingen oberörd, med så många välskötta bilar på samma område så kan man bara hålla med Lars Lindberg.
– Detta är fantastiskt.
– Detta är ingen enmansshow, evenemanget skulle aldrig bli av utan alla som engagerar sig. Det skulle inte gå om vi inte tillsammans gjorde allt detta arbete, både före under och efter fordonsträffen.
– Just nu är vi ett fantastiskt gäng men finns det någon därute som vill hänga på oss och hjälpa till så är de varmt välkomna in i gänget.
Dagen efter cruisingen träffar jag Lars och han berättar att det blev ett besöksrekord, med över 200 fordon på plats. Solen sken hela dagen och arrangörsgänget likaså.
– Hembygdsgården är bokad inför augusti 2024, säger Lars och ger tummen upp.
Cruising Strömsund vill tacka alla besökare, sponsorer och alla som arbetade med arrangemanget. Det blev en kanontrevlig fordonsträff med många fina fordon och trevliga besökare, ja till och med vädret var bra .
Ett speciellt tack till speakern Hector Carlén, som hjälpt till i många år, men som tyvärr hintat om att detta var sista gången. Han säger att det är dags att dra sig tillbaka.

Träffens vinnare
Här fanns tre pris i varje klass
USA-fordon
Snöggest: Ulf Sjöblom, Chevrolet Impala.
Stöggest: Anton Näsström, Chevrolet Impala.
Coolast: Mikael Blomberg, Dodge Dart Hemi 68.
Icke USA-fordon
Snöggest: Andreas Wilman, VW 1200.
Stöggest: Lars Nordin, VW.
Coolast: Björn Svanberg, VW.
Snöggest ungdomsfordon: Tom Hansson, Nissan.
Stöggest ungdomsfordon: Elin Berglund, Volvo Amazon.
Coolast ungdomsfordon: Liam Larsson, Audi.
Peoples Choice: Björn Svanberg, VW Buss.
The Most Outstanding: John Sagmo från Norge, Buick Special cab -58!

Text och foto: Maria Halvarsson

Cruising Strömsund
är en lokal förening vars syfte är att bevara och vårda entusiast fordon och genom samverkan och aktiviteter av lämplig art främja medlemmarnas intressen för ovanstående.
Man kan på ett enkelt sätt bli medlem i föreningen.
Kontakta gärna Lars Lindberg, 070-354 81 56 för frågor om anmälan.