Alice i Gravbränna säljer käpphästar till hela världen

Alice Aspman är en framåt entreprenör, trots sin unga ålder. Hon är 14 år.

GRAVBRÄNNA (SGT) Alice Aspman är 14 år, bor i Gravbränna och går i åttonde klass. Hon är dessutom en framgångsrik entreprenör inom området käpphästar.
– Jag har sytt cirka 300 käpphästar hitintills, berättar hon.
Hjälp får hon av sin mormor, som är pensionerad textillärare. Alice syr hemma hos henne eller på sitt eget rum, mest på helgerna.
– Just nu håller jag på med en cremellofärgad islandshäst, sedan ska det bli ett svart halvblod.
Alice är en framåt tjej och hon importerar ett specialtyg från England. Stoppningen kommer från kuddar (IKEA:s är bäst, avslöjar hon). Varje häst är unik till namn och utseende.
– Jag tycker om att välja färger och hitta på personligheter och sådant.
Hon säljer dem via Facebook och Instagram och har fått förfrågningar om dem så långt borta som från USA. Priserna ligger någonstans mellan 1 500 och 2 000 kronor. Då har hon jobbat i sammanlagt tre arbetsdagar med varje käpphäst.
– Men det är alltid något som jag inte är nöjd med… Jag är noga!
Käpphästar är ett intresse som vuxit sig allt större de senaste åren och det hålls många hopptävlingar. I Jämtland finns det en egen klubb: Jämtlands käpphästklubb. Alice förklarar vad som är det bästa med käpphästar:
– De blir aldrig sjuka!
Framgångarna med käpphäst-makeriet har lett till att hon bland annat kunnat köpa en egen häst, ett halvblod. Framtidsdrömmen är glasklar:
– Jag vill tävla i dressyr i Grand Prix, avslöjar hon.