Julklapps­verkstad på Grevåkerskolan

Barnen på Grevåkerskolan i Hammerdal är engagerade att skicka julklappar till barn i Östeuropa som inte har det så bra.Barnen på Grevåkerskolan i Hammerdal är engagerade att skicka julklappar till barn i Östeuropa som inte har det så bra.

HAMMERDAL (SGT) På Grevåkerskolan är det bråda dagar. Där gör man julklappar, som ska skickas till barn i Rumänien, Moldavien och Ukraina. Eleverna är väldigt intresserade av att hjälpa barn som har det svårt. Ja, hela orten hjälps åt. Det är en tradition sedan många år.
”Auktion julklappen” är ett projekt som Läkarmissionen har haft i tjugo år. De samlar ihop julklappar som är gjorda runt om i Sverige och sänder dem utomlands till barn på sjukhus, barnhem, skolor och till barn i fattiga familjer i Moldavien, Ukraina och Rumänien. Privatpersoner, föreningar och skolor runt om i Sverige hjälper till
Ett exempel på detta är Grevåkerskolan i Hammerdal. Här råder det en febril verksamhet. Här pågår nämligen en julklappsverkstad. I ett stort rum finns flera små stationer och vid varje station står ett gäng barn och hjälps åt att slå in julklappar.
– I år är det 160 barn, från förskolan till sexan, som gör paket, säger läraren Laila Sandqvist.
Det är alltså inte första gången barn från Grevåkerskolan är engagerade i ”Aktion julklappen”.
– Detta är nittonde året som vi är med, säger Maria Roos som arbetar som speciallärare på skolan.
Alla paket ska innehålla samma saker för att det ska bli rättvist. Blyertspenna, pennvässare, suddgummi, skrivhäfte, ritblock, ask med färgkritor, tvål, tandborste, tandkräm, tablettask, reflex och ett julkort med en personlig hälsning på engelska.
– Det vanligaste är att man skriver ”Merry Christmas” men i bland kan man se någon som skriver saker som ” I miss you” på kortet, säger Laila.
Barnen och personalen köper själva in materialet till klapparna. Flera företag och privatpersoner är också med och ger pengar. Ja, hela orten hjälps åt. Ett transportföretag sponsrar med frakten av deras paket till insamlingsplatsen i Hollsbybrunn i Vetlanda kommun.
I år tror man att det blir ca 120 paket som lämnar Grevåkerskolan. Innan man sätter igång och gör klapparna så visar lärarna en informationsfilm vad som händer med paketen när de kommer fram till mottagarna.
– Filmen är omkring 40 minuter lång och barnen satt som trollbundna och tog in budskapet. ”Aktion julklappen” är en tradition här hos oss. Lika säkert som att vi ska ha luciatåg före jul. Barnen är väldigt motiverade att hjälpa andra barn som inte har det så bra, säger Laila.
Vid en station finns Alvin Broström, 9 år, Ronja Wahrer, 6 år och Hadeel Erksosi, 10 år. De hjälps åt att lägga sakerna i paketet och knyta snören runt julklappen.
– Det här är jättekul, säger Ronja.
– Detta är kanske den enda julklappen de får, säger Alvin.
– Jag tror att de tycker bäst om att få ritblock och kritor, säger Hadeel.
Nästa år har Grevåkerskolan varit med i ”Aktion julklappen” i 20 år. Man har redan börjat tänka på det.
– Vi skulle vilja ta detta ett steg längre nästa år. Vi bör markera detta på något sätt. Tänk om vi fick vara med och dela ut klapparna till barnen. Det skulle vara väldigt intressant, säger både Maria och Laila.
Kjell-Erik Jonasson