Barnsligt enkelt när första spadtaget togs till hyreshus i Hammerdal

Stefan Jönsson, vd för Strömsunds Hyrebostäder, bjöd in barnen från Åshagens förskola till det symboliska första spadtaget inför bygget av ett nytt hyreshus i Hammerdal. Grushögar väntade på barnen och det blev rusning till hinkar och spadar. Det var 38 år sedan det byggdes hyreshus i Hammerdal.

HAMMERDAL (SGT) Hink och spade gjorde förskolebarnen från Åshagens förskola glada när de fick använda sina verktyg då Strömsunds Hyresbostäder började bygget av ett hyreshus i Hammerdal.
Grushögar väntade på barnen och det blev rusning till det symboliska första spadtaget.
Femton barn i åldern tre till fem år hade fått skyddsvästar, liksom deras lärare. SHB hittar kanske nya hyresgäster i framtiden med god reklam. En assisterande ung man, Ludwig Bågling från Hammerdal, fick vara med om ett snudd på historiskt ögonblick.
– Två dagar i veckan är jag lärling på Åshagens förskolan, och visst – jag kan tänka mig att bo här när jag flyttar hemifrån, säger Ludwig.
Medier av olika slag samsades kring grushögen, både SHB:s chef Stefan Jönsson och styrelseordförande Bengt Bergqvist fick också vara med i kampen om hink och spade.
– Senaste gången det var ett nybygge i Hammerdal var för 38 år sedan. Just på den här platsen där vi bygger nu har det funnits ett hus tidigare. Det revs under bostadsakutens period, berättar Stefan Jönsson.
– Planerna på att bygga i Hammerdal har pågått i några år. Tanken var först att vi skulle bygga med ett starkt energifokus, men vi fick inte byggbara anbud, det blev för dyrt. Vi har köpt tomter här i anslutning till det här huset, och har fått byggrätt för ytterligare tre hus. Byggkostnaden är 13,7 miljoner kronor. Det har varit hög efterfrågan på lägenheter i nybygget nu. Det har varit både yngre och äldre personer som hört av sig. Inom kort lägger vi ut information på hemsidan och sedan gäller det ”först till kvarn” och man kan teckna sig för en lägenhet. En tvåa kommer att kosta 7 750 kronor i månaden, men förhoppningsvis får vi ett investeringsstöd från staten och då sjunker priset med en tusenlapp, säger Stefan Jönsson.
– Det finns inga lediga lägenheter eller hus att köpa i Hammerdal, säger Bengt Bergqvist.
– Det kan bli så nu att äldre, som vill sälja sin villa, kan flytta till det här huset och familjer som har jobb i Hammerdal men bor på annan ort kan flytta hit. Det kan bli en sådan rotation, säger han.
Barnen då – ja, de hade inga tankar på att flytta hemifrån eller ens att ställa sig i bostadskö. Men ett nybygge i Hammerdal, det handlar väl just om dem?
Inger Kraft Etzler
Text och foto