Deltagarrekord på veteran­skoterrally

Folkfest när Joel-Skoterrally hölls i helgen i trakterna av Hammerdal.

HAMMERDAL (SGT) När Joel-skoterrally i helgen arrangerades för tredje året spräcktes alla tidigare deltagarsiffror.
Fler än 200 veteransnöskoterentusiaster hade letat sig ut i skogarna mellan Hammerdal och Sikås där Ångelstjärn graderats upp till en lokal Nürnburgring för veteranskotrar.
Blåröksfaktorn blev både hög och intim när det sjuttiotalet deltagande klassiska snöskotrarna gjorde upp i tävlingsmomenten. Inte minst när förarna hissade trottlarna och lät de en- två- eller trecylindriga gamla bestarna göra upp på dragracebanan och med ylande variatorer slita sönder pudret. Betydligt mindre gasglad tumme krävdes för att klara den knixiga teknikbanan som också var ett av tävlingsmomenten.
– Vi har dessutom lagt den med utgångspunkt från riktigt små snöskotrar, som min Rajd Mini, säger Jon Nilsson, en av rallyts arrangörer, lite retfullt.
Att se Ockelbos gamla bastanta dubbelbandare Trioman trixa sig genom teknikbanan blev därför en publikhöjdare. Trioman med sin enda styrskida var redan från början inget under av smidighet.
Äldsta deltagande snöskotern i årets upplaga av Joel-snöskoterrally blev en Sno-Tric SC2 från 1967.
– Någon nedre åldersgräns för veteransnöskotrar har vi inte. Däremot räknar vi klassiker till och med 1999. Sen börjar ”gräshoppslooken” ta över snöskoterdesignen allt för mycket, konstaterar Jon Nilsson.
Ångelstjärn – vi har ett resultat. När blåröken skingrats stod det klart att Simon Sundqvist, Anders Pålsson, Olle Andersson, Andreas Karlsson, Erik Jönsson, Robert Oscarsson samt Glenn Ylander, var vinnarna i de olika klasserna.
– Något ”krånglat-mest-pris” delar vi inte ut. För en veteranskoter krånglar ju aldrig, eller hur, tillägger Jon Nilsson med ett skratt.
Joel-skoterrally återkommer samma tid nästa år. Men redan i sommar kör arrangörerna Joel-mopedrally som också är ett arrangemang i konceptet Joelmässan.
Text Per Ericsson
Foto: Sara Söderman,
Rasmus Amilon,
Fredrik Bloqvist.