Gårdsdrömmen i Görvik: Bröderna Jonsson satsar på gris

I Görvik fortsätter familjen Jonsson en lång tradition av djurhållning med fokus på grisuppfödning. Bröderna Leif och Per har byggt ett modernt grisstall för att producera lokalt fläskkött av hög kvalitet. Genom att satsa på välmående djur och korta transportvägar bidrar de till hållbar livsmedelsproduktion i Jämtland.

Vi hälsar på bröderna Leif och Per Jonsson på familjegården i Görvik. Familjen Jonsson har huserat här i flera generationer sedan mitten av 1800-talet. Det har funnits djur på gården under lång tid, så även idag.
På 1970-talet byttes gårdens mjölkkor ut mot grisar.
Bröderna Jonsson funderade länge: Antingen skulle de satsa eller lägga ner, och de valde att satsa, då de gamla lokalerna var slitna och omoderna.
Grisuppfödning och fläskproduktion är inte särskilt vanligt i Jämtland. Många har så kallade sommargrisar, som föds upp under sommaren för att slaktas under hösten, men det är inte många som har grisar året runt.
För bröderna är det viktigt att kunna bidra till att livsmedel produceras lokalt i kommunen.
I det nya stallet kommer det finnas plats för ett fyrtiotal suggor. Varje sugga får i genomsnitt 24 kultingar per år, och de semineras och föder två gånger per år. Grisarna är en korsning mellan tre olika raser, och slaktas vid en ålder av 7 månader, med en slaktvikt på cirka 100 kg (levande vikt 130–140 kg).
Grisar är trevliga, vänliga och sällskapliga djur. De trivs bra på våra breddgrader; deras tjocka fettlager gör att de tål kyla mycket bra. De tål värme sämre, och under heta sommardagar ligger de gärna i någon lämplig lerpöl. Kanske är det därför vi använder ordet ”grisigt” för att beskriva något smutsigt och stökigt, vilket kan tyckas orättvist mot dessa rena djur.
Det nya stallet är en rejäl byggnad på cirka 1 400 kvadratmeter. Tio stora lösdriftboxar ger grisarna gott om utrymme. Varje box halmas för att ge torra och rena liggplatser. Hög takhöjd bidrar till större luftvolym, vilket ger bättre inomhusluft. Limträstommen är från Västerbotten och inredningen från Hammerdal.
Här kommer alltså lokalproducerat kött att produceras i en byggnad som är uppförd med lokalt byggmaterial. Kan det bli bättre?
Att all slakt genomförs på gården innebär att grisarna inte utsätts för långa transporter. Höga stressnivåer leder till sämre djurvälfärd och försämrad köttkvalitet. Det är enkelt att förstå att djur som har det bra och behandlas väl ger bra kött.
Från gården säljs köttet till butiker, restauranger och privatpersoner. Här finns också produktion av förädlade köttvaror som korvar, rökt bacon, skinka, kebabkött och andra charkuterivaror. Inför jul finns ett rejält sortiment av olika produkter vi förknippar med högtiden, såsom julskinka, syltor och annat.
Text och foto: Britt-Inger Roos