Expedition Bjurälven presenterar årets dykprojekt

Torsdagen den 20 mars samlades ett fyrtiotal intresserade i Folkets hus i Stora Blåsjön för att ta del av den årliga uppdateringen om Expedition Bjurälvens dykprojekt. Teamet, som i år består av nitton medlemmar, berättade om sina framsteg och framtidsplaner, inklusive skapandet av en tredimensionell modell av Meandergrottan.

I slutet av mars höll Expedition Bjurälven i Folkets hus i Stora Blåsjön den årliga uppdateringen om dykprojektet. I år var det sextonde gången sedan allt startade år 2007. Ett fyrtiotal personer lyssnade på expeditionsmedlemmarna Dmitri Gorski, Ane Mengshoel och Anders Etander.
Det var som vanligt mycket som måste förberedas innan man kunde göra det första dyket. Det är ett lagarbete och kräver mycket logistik. Varje morgon åkte de bil, från Stora Blåsjön till Leipikvattnet, och därefter snöskoter till Dolinsjön där de upprättade läger.
I år bestod teamet av nitton personer. Expeditionen har flera sponsorer och tillstånd att vistas i naturreservatet vintertid och dyka där, vilket de fått från Länsstyrelsen.
Att teamet dyker vintertid beror på de många fördelarna det har: transport av utrustning över snö är lättare, vattenflödet är lägre och på sommaren skulle naturen störas mycket.
Huvudmålet var att samla fotomaterial i Meandergrottan för att kunna skapa en tredimensionell bild av den del av grottsystemet som hittills undersökts. Teamet använder en teknik som heter 3D-fotogrammetri. Tekniken används allt mer även i andra forskningsprojekt, bland annat inom arkeologin. Tekniken innebär att bilder måste tas mot objektet ur flera vinklar, och bilderna behöver ha 60–80 % överlapp.
För att dykarna i Bjurälven ska kunna få sådana bilder simmar de långsamt genom grottan med en professionell kamera som tar en bild varje sekund. Problematiskt blir det framför allt när det är trångt i grottan. Då gäller det att simma extra långsamt så att bilderna som tas är så pass bra att de också kan användas.
Efter att bilderna har tagits kvarstår det mycket arbete vid datorn:
– Först sorterar vi bort oskarpa och dåliga bilder, sedan letar vi efter unika pixelformationer – upp till 40 000 stycken per bild – i varje bild och matchar pixelformationer i andra bilder för att skapa ett par. Och därifrån går vi vidare, förklarade Anders Etander, varpå han berättade om målsättningarna för 2025 års expedition:

Utveckla inhämtningen av data så att modellen kan hållas samman
Skapa en modell från Dolinsjön och hela vägen till första torrkammaren
Finna ett sätt att publicera modellen så att andra virtuellt kan dyka

– Hittills har det inhämtats drygt 68 500 bilder och vi har skapat en fungerande 3D-modell från Dolinsjön och cirka 200 meter in. I morgon, på fredag, tar vi fler bilder och samlar material där det saknas för att fylla luckor. Och sedan ska vi städa upp vårt lämnade arbetsmaterial och lämna Bjurälven-området igen för att fortsätta bearbeta allt inhämtat material.
Till slut visades en tredimensionell resa på fem, sex, sju sekunder, och fastän det gällde en pytteliten del av grottsystemet var publiken som satt och tittade på den korta filmen så imponerad att alla bröt ut i spontana applåder. År 2013 kom det ut en film – 44 minuter lång och producerad av Dynamo Film AB – om Bjurälven och expeditionens första år. Men tänk vad häftigt det blir när Expedition Bjurälven har skapat en helt ny film om ”den osynliga älven” så att alla som vill virtuellt kan dyka i grottsystemet. Laget kommer tillbaka nästa år och fortsätter arbetet.

Text: Adrie Meijer/A3jorm
Foto: Adrie Meijer/Expedition Bjurälven