Under temat ”Den sista måltiden” diskuterades vikten av lokalproducerad mat i Strömsunds kommun, där experter och aktörer inom de gröna näringarna samlades för att hitta lösningar på hur maten ska räcka till alla invånare. Med en minskande självförsörjningsgrad och ökad sårbarhet vid kriser, betonas behovet av stöd och mindre byråkrati för att säkerställa livsmedelsberedskapen.
Under temat “Den sista måltiden” lyfts vikten av att satsa på gröna näringar i Strömsunds kommun och i hela landet, inte bara i södra Sverige, för att säkerställa att lokalt producerad mat finns åt befolkningen under en kris.
De gröna näringarna, där djurhållning och lokalproducerat är viktiga hörnstenar, diskuterades flitigt under en heldag i Äspnäs, där Strömsunds kommun tillsammans med LRF, hushållningssällskapet och Torsta stod som arrangörer när frågan om hur vi skulle få den lokalt producerade maten att räcka diskuterades.
Den 25 mars, dagen innan, var sista dagen som maten skulle räcka till samtliga kommuninvånare, om alla i kommunen åt lokalt producerad mat, enligt beräkningar. I takt med att självförsörjningsgraden minskar och har minskat successivt är vi idag beroende av importerad mat, vilket gör oss sårbara i oroliga tider.
Strömsunds kommun ville få igång en dialog där medverkande från olika instanser deltog för att uppmärksamma hur vi kan arbeta vidare med frågan om hur vi får den lokala maten att räcka.
Kerstin Engqvist, ordförande i Näringslivsutskottet i Strömsunds kommun, och Elisabeth Lundström, ordförande i LRF, hälsade välkomna. Karin Ahlberg Eliasson, vd på Hushållningssällskapet, gick igenom hur Strömsunds kommun kan stärka livsmedelsberedskapen.
Elisabeth Lundström berättade om deras verksamhet och hur näringarna kan stärkas.
Erika Blom i Jormvattnet berättade hur hon och hennes familj är självförsörjande på kött och grönsaker samt vad det innebär att ta över en gård med djur från äldre generationer.
Liw Pålsson, som tidigare skrivits om i gratistidningen, har mjölkgård i Raftsjöhöjden där hon planerar att utveckla verksamheten.
Emelie Mikaelsson, en av ägarna till Micklagårds lantbruk, berättade om deras verksamhet.
Emilia Nilsson, matkreatör och lantbrukare, stod för dagens lunch, “soppa kokad på en spik”, eller närmare bestämt gulaschsoppa med ingredienser från bland annat Jämtlandsgårdens slakteri.
För att Strömsunds kommun ska kunna säkra sin livsmedelsförsörjning krävs konkreta åtgärder från regeringshåll. De punkter som lyftes fram var nationellt stöd för lantbruket, minskad byråkrati, indexreglering av stöd och virtuella stängsel. Idag är byråkratin krånglig och tar alltför lång tid.
Nu är det viktigt att kommunen tillsammans med övriga arrangörer och de som är verksamma inom djurhållning inom kommunen arbetar vidare för att se till att maten räcker åt kommuninvånarna. Viktigt är också att de som är verksamma inom djurhållning får fortsatt stöd i en tillkrånglad värld av byråkrati och blanketter, snarare än konkret verksamhet.
Text och foto: Ulrika Ganning


