Det kan bli ett fängelse i Ulriksfors

Strömsunds näringslivschef, Patrik Jemteborn skrev ett mejl till kriminalvården och föreslog att det gamla fängelset i Ulriksfors kanske i framtiden kunde bli ett komplement i planen för kommande vårdanstalter i Sverige.

Ulriksfors i Strömsunds kommun är en av alla orter i Sverige där det i framtiden kan komma att bli ett fängelse. Kriminalvården fick ett förslag vi mejl av Näringslivschef Patrik Jemteborn och nu utreder de möjligheter för byggplanerna. Detta skulle kunna ge över hundra arbetstillfällen och mer därtill, men Patrik tror på fler än så.
– Detta är en möjlighet för alla de företag som redan finns i Strömsunds kommun, det kan komma att bli leverans av varor och tjänster till ett kommande fängelse med allt som behövs, allt från gräsklippning, tvätt av textilier till matleveranser mm.

Fastighetsägaren av det gamla fängelset i Ulriksfors Ida Andersson gläds åt nyheten.
– Det vore ju fantastiskt om det blev verklighet, 100 nya arbetstillfällen, vi brinner ju verkligen för Strömsund berättar hon för P4 Jämtland.
-Nu gäller det bara att hålla tummarna så vi ror det här i land, säger hon.

Mats Gärd kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen tror att fängelsejobben om de blir av kan rädda de sviktande befolkningssiffrorna i Strömsund. Strömsund som förlorat 272 invånare de senaste året.
-Om det blir ett fängelse i Ulriksfors som kan ge mer än 100 nya arbetstillfällen så kan det locka till inflyttning och då får vi ett större skatteunderlag och ett bättre näringsliv, säger Mats Gärd.

Text & Bild Maria Halvarsson