Blås Grönt

Under torsdagskvällen klockan 20.00 registrerade de första ungdomarna in sig för att under tre dagar vid olika tillfällen blåsa grönt i alkoholmätarna vid huvudentrén till Dundermarknadens festplats.

Under torsdag förmiddag besöker jag Magdalena Sandemo på Strömsunds bibliotek där hon har sitt kontor. Magdalena arbetar på kultur och fritidsavdelningen vid Strömsunds kommun.

-Det var jag och Birgitta Moen som drog igång Blås grönt i Strömsund, berättar Magdalena.

Vi fick inspiration från en annan ort i Sverige och tog med oss konceptet och loggan hem hit med hjälp av Annica Nyholm som satt i Dundermarknadens styrelse. Nu skulle vi locka ungdomarna som skulle besöka Dundermarknaden i Strömsund att hålla sig nykter och borta ifrån alkohol.

-Allt startades upp första gången 2016, vi har till och med fått IQ-nummer 1269. IQ är en organisation som verkar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Verksamheten består av kommunikationsinsatser, rapporter och undersökningar inom aktuella alkoholfrågor mm. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget.

-Det var 2018 som vi fick IQ:s fina utmärkelse för vårt arbete med blås grönt, säger Magdalena.

-Det är stor förberedelse inför Dunderdagarna och vi har ett enormt fint prisbord. Första priset är fem körlektioner och andra pris ett förarbevis på vattenskoter eller för snöskoter.

Vår största sponsor är Folkhälsorådet som står för första priset, men otroligt många har vi som skänker och bidrar till prisutdelningen på söndag den 7:e kl 15.00. Fantastiska sponsorer som ställer upp och stödjer oss i detta. Tävlingen går till så att man mellan klockan 20.00 och 22.00 under torsdagen registrerar sig med namn och ett blås i alkoholmätaren om man är mellan 13 och 18 år. Allt sker vid huvudentrén till festområdet. Vagnen från Engcon är gul och går inte att missa. (Därtill banderoller och information om Blås grönt.) Därefter skall man på nytt infinna sig både på fredag och lördag mellan klockan 18.00 och 20.00 samt klockan 24.00 till 01.00. Så totalt måste man registrera ett grönt utblås vid fem tillfällen. Klarar man detta så är man välkommen till dragning och prisutdelning på söndag klockan 15.00.

Mattias Mårtensson från Räddningstjänsten hjälper till med att låta ungdomarna blåsa ut ordentligt i alkoholmätaren och det blir många skratt och fniss. För en del är det första gången den får prova på att göra ett ordentligt och långt utblås. Jag träffar många av ungdomarna och frågar dem lite om tävlingen.

-Det är en bra grej säger Albin Svanström, roligt att det är så bra priser.

Alexander Wiik Sundin och Alexander Fagerholm håller med.

-Vi ska ju ändå vara nykter och köra EPA så varför inte vara med och tävla.

Bra svarar jag och önskar dem lycka till vid prisutdelningen. Nu är Blås grönt 2024 igång.

Text & Bild Maria Halvarsson