Traktorpulling i Flykälen lockar mer än 1000 besökare

Den 20 juli är det dags för den 18:e upplagan av Flykälen Traktorpulling. Ett arrangemang som ingår i Flykälenveckan och som brukar locka 1000-tals besökare till den lilla byn mellan Strömsund och Föllinge.

I början av 2000-talet fick Bosse Ottosson, en av Flykälens eldsjälar upp ögonen för traktorpulling, en relativt ny motorsport i Sverige. Då var det enbart ombyggda traktorer, med flera hopkopplade V8:or på flera tusen hästkrafter som gällde. Bosse började fundera på om det inte skulle gå att göra en folksport av det hela och 2004 drog han i gång ”Flykälen Traktorpulling” för vanliga bondtraktorer.

– Jag ville göra traktorpulling på ”bonnavis” med standardtraktorer och det visade sig vara ett efterlängtat koncept berättar Bosse.

Flykälen Traktorpulling växte snabbt och fjärde året kom drygt 4000 besökare, ett rekord som fortfarande står sig. Numera brukar tävlingen locka drygt 1000 besökare.

– När vi började var det mycket standardtraktorer, nu har det dragit iväg lite och det är mer trimmade traktorer som gäller. Än så länge är det ganska bra uppslutning kring sporten, men jag hoppas det kommer flera förare i framtiden.

Själva navet i traktorpullingen är fortfarande grundaren Bosse Ottosson, som tillsammans med ytterligare 8-9 personer gör allt från att ragga sponsorer, bjuda in tävlande, sköta om banan och utrustning kring denna. För att nämna några viktiga pusselbitar så har bröderna Janne och Lasse Ottosson huvudansvaret för banan respektive bromsvagnen.

– Vi är ett mindre men välsmort gäng. Jag behöver sällan säga vad som ska göras, alla har full koll på sina ansvars-
områden.

Flykälenveckan drivs av Flykälens Byalag och den inleds redan den 16:e juli med Bolltombola och därefter, den 18:e juli blir det kamsservering med underhållning, den 19:e juli dukas det upp till kakfrossa samt barnteater och så avslutas veckan på lördag den 20:e juli med traktorpullingen på dagen och på kvällen blir det pubafton med underhållning.

Kring själva Flykälenveckan är det en större stab och ett bredare intresse.

– Ja, det är fler som jobbar med själva Flykälenveckan och på lördagarna då det är pub och dans, brukar vi vara cirka 50 personer som arbetar.

Alltså, se till att boka av 16-20:e juli för Flykälenveckan och klockan 10 den 20:e juli blir det drag på riktigt, då den första traktorn drar i väg med sin släde längs gamla bygatan i Flykälen.

Text: Sten Strömgren
Foto: Privat