Släktforskningens dag i Ramsele

Den 8 juni var det öppet hus i Släktforskningens hus i Ramsele. Släktforskningens hus ligger vackert beläget nedanför kyrkan i Ramsele, omgiven av grönska och granne med hembygdsgården.

Släktforskningens hus är en modern byggnad med en vacker glasentré där stora gröna växter ger en fin inramning. Det finns en stor hörsal, en restaurang och ett bibliotek förutom delen där släktforskning bedrivs. Numera är det mesta av släktforskningen digitalt, inscannat av bland annat de som nästan dagligen är verksamma ideellt med släktforskning.

Jag fick en lärorik genomgång av verksamheten och fick besöka biblio-
teket där vackra målningar skildrade berättelsen om två pigor som var förälskade i samma dräng. Drängen var förälskad i pigan Anna och eftersom pigan Britta var oerhört svartsjuk slutade detta kärleksdrama med att pigan Britta högg ihjäl pigan Anna med en yxa. Efter alla målningar som beskrev historien om pigorna och drängen fanns en avbild i form av pigan Britta där hon sitter fängslad.

I den större salen där släktforskningen bedrivs fanns även där många målningar att beskåda. Det fanns även gamla microfiche-kortläsare som användes förr när inte tillgången till digitalt material fanns. Det krävs en hel del arbete att scanna in gamla kyrkböcker och foton och det gedigna arbetet utförs av de som är aktiva i föreningen Det förekom även att de tog DNA-test för att se hur släktträdet kan se ut med hjälp av DNA. Tommy Höglund höll ett föredrag där han visade gamla skolbilder från Ramsele socken. Laila Persson visade ett bildspel och föreläste om Strömsnäs och Bofors plus att det informerades om föreningen och släktforskning samt en del annat spännande. Har du ett intresse av att ta reda på mer om din släkt är släktforskningens hus väl värt ett besök.

Text & foto: Ulrika Ganning