Radio Strömsund – En ny era för lokalradio i Strömsund

Efter årtionden av drömmar och visioner, är Radio Strömsund äntligen verklighet. Fröet till lokalradiokanalen började gro redan för trettio år sedan, när läraren Per Estliden sände lokalradio med elever på Hjalmarströmerskolans mediaprogram. Mediaprogrammet är sedan länge nedlagt, men drömmen om en lokalradio är nu via eldsjälarna Pär Sundberg och Thomas Nilsson förverkligad.

Radio Strömsund drivs som en ideell förening och har sin studio i en lokal som lånas av Strömsunds Hembygdsförening på hembygdsgården. Föreningens ordförande, Håkan Espmark, har varit en viktig stöttepelare i detta projekt, och både Pär och Thomas uttrycker stor tacksamhet för denna möjlighet. För att sprida budskapet om den nya lokalradion har Pär och Thomas marknadsfört Radio Strömsund på köpmannamarknaden och via sociala medier. Pär, som är kanalens röst och reporter, har även träffat lokala föreningar och andra samhällsrepresentanter, för att ta reda på vad lyssnarna vill höra.

– Vi planerar en blandning av reportage, samhällsinformation och skön musik. Strömsunds näringslivschef, Patrik Jämteborn, har också uttryckt sitt stöd och ser möjligheten att sända en poddserie med fokus på näringslivsinnehåll berättar Pär.

Thomas, teknikern bakom kulisserna, äger och har byggt mycket av den tekniska utrustningen själv, men föreningen planerar att gradvis köpa in egen utrustning. En mobil sändningsenhet som köptes trasig på Tradera har Thomas nu reparerat och anpassat för användning.

I början av juni erhöll föreningen sitt efterlängtade sändningstillstånd och de planerar att sända på 105,9 FM från studion, till Strömsunds centrala delar och 88,7 FM från en mast i Bredkälen, vilket kommer täcka även ytterområdena.

– Under julhelgen sände vi “Julradio”, och jag fick veta att det hördes ända till Häggenås. Vi sände även webbradio och då hade vi internationella lyssnare. Några ända från Australien och Los Angeles berättar Thomas.

Som en ideell förening söker Radio Strömsund fler medlemmar. För endast 100 kronor per år får man ett digitalt medlemsbevis och möjlighet att påverka innehållet. Flera lokala profiler har redan anmält intresse för att sända egna program. Det blir då allt från Dansbandsinnehåll till Filmrecensioner och program om Jämtska. Dessutom har elever från Vattudalsskolan uttryckt intresse för att skapa och sända poddar.

Radio Strömsund kommer även att spela en viktig roll under Dunderveckan med direktsändningar från marknaden, intervjuer med artister och evenemang.

– Dundergeneralen Karin Wöyer Amcoff kommer också höras en del och dessutom ska vi köra en programserie om Dunderklumpen som firar 50 år, berättar Pär.

Pär avslutar med att de planerar att göra Radio Strömsund tillgänglig 24 timmar om dygnet och uppmanar alla att hålla ögonen och öronen öppna när frekvenserna 88,7 och 105,9 går i gång. Radio Strömsund lovar att erbjuda en härlig mix av lokala reportage och skön musik som kommer att tilltala alla i Strömsund med omnejd.

Text & foto: Sten Strömgren