Fjällripan i Stora Blåsjön

Sista helgen i juni öppnas Fjällripan igen. Det är tre personer från södra Sverige som ska blåsa nytt liv i restaurangen i Stora Blåsjön. Under midsommarhelgen träffar jag Erling Karlsson, en av de nya krögarna som ska driva Fjällripan.

Hur kom det sig att du hamnade här i Frostviken?

– Jag har gjort många olika saker i mitt liv. Jag är entreprenör och författare och jag har drivit flera restauranger, bland annat Målerås värdshus i Glasriket i Småland. Jag har alltid gillat utmaningar och 2016 köpte jag Hill-
sands kapell, som ligger drygt fyra mil väster om Strömsund. Jag har alltså vistats i Jämtland en hel del de senaste åren och då jag fick veta att det söktes krögare som ville driva Fjällripan i Stora Blåsjön, nappade jag och mina affärskamrater.

Vilka är det du ska driva Fjällripan med och vad kan du berätta om deras bakgrund?

– Jag är delägare i ett nystartat bolag tillsammans med Fredrik Persson och hans fru Henny Norryd. Också de är bekanta med branschen. Bland annat drev de ett litet hotell i Frankrike. Formellt är vi alltså tre stycken som ska driva restaurangen. Men också Daniel Sundin är med. Han är inte bara fiskeguide utan också han, kocken, har en restaurangbana.

Vad är era planer med Fjällripan?

– Vi vill servera husmanskost för dem som vill fika under lunchtiden. Dessutom funderar vi på att erbjuda olika sorters smörrebröd man kan beställa hos oss samt möjligheten att vara öppet på kvällen under sommarsäsongen. Det vore ju bra att kunna erbjuda menyer à la carte för dem som vill äta en god kvällsmiddag.

Vi har arrenderat Fjällripan för en period av ett år. Vi betraktar det här nya steget som en utmaning: att kunna erbjuda både Frostvikenbor och turister god mat i trivsam miljö. Jag och kocken är redan här och nästa vecka kommer Fredrik Persson och Henny Norryd. Då ska vi sätta igång hela grejen på riktigt. Av byborna här har vi upplevt ett mycket vänligt bemötande. Det blir spännande att se hur det första året går. Vi ska göra vårt bästa!

Jag tackar för ett trevligt samtal och för kaffet, jag går till min bil och kliver in. Regnet öser ner den här söndagen och på vägen hem tänker jag på samtalet som jag har haft med Erling Karlsson. Också regnet kommer att sluta, vet jag och till nästa vecka har det förutspåtts sol och högre temperaturer. Och så öppnas Fjällripan igen. Det är goda utsikter!

Text & foto: Adrie Meijer/A3jorm