Cykelloppet där psykisk hälsa är vinnaren

Första helgen i juni arrangerade föreningen Route 45 sitt andra cykellopp till förmån för psykisk hälsa. Det var en solig dag och närmare 50 cyklister trampade i väg från Strömsunds hembygdsgård.

Medan några cyklade alla sju milen upp till Fjällsikten på Tåsjöberget, vände andra strax utanför samhället. Trots olika förutsättningar och distanser, hade alla samma syfte – att göra skillnad för psykisk ohälsa.

Innan starten fick deltagarna njuta av musik från Karin Wöyer Amcoff och maken Björn Amcoff. Uppvärmningen leddes av en instruktör från Pigg & Frisk som med energisk musik och taktfasta instruktioner fick upp stämningen. Speakern Clas Lindblom påminde deltagarna om att loppet inte handlade om att komma först, utan om att delta och stödja Suicide Zero, en organisation som arbetar för att minska självmord.

Starten leddes av Jörgen Olofsson, för dagen elegant klädd i svart hatt och guldkavaj, som tog täten ut från hembygdsgården. Väl ute på vägen spreds startfältet ut, med mer tävlingsinriktade cyklister i spetsen och glada motionärer i en jämn ström efter dem. Strax norr om Strömsund valde några familjer med barn att vända tillbaka, medan majoriteten fortsatte längs väg 45.

Längs rutten hade det via sponsorer ordnats flera vätskestationer. Den mest populära vid Lövbergas gamla skola, där det serverades dryck, frukt och en skuggig paus. Här valde några att vända tillbaka, medan andra fortsatte mot slutmålet. Delar av resterande sträcka gick längs grusvägar, vilket gav cyklisterna en extra utmaning. Närmare 20 deltagare cyklade hela vägen upp till Fjällsikten på Tåsjöberget. De mottogs varmt och bjöds på middag samt underhållning av partybandet RGD.
För dem som inte ville cykla tillbaka samma dag erbjöds gratis övernattning och initiativtagaren Jenny Carlzon, som själv cyklade hela sträckan, var nöjd med loppet och konstaterade:

– Syftet med cykelloppet är att göra skillnad för psykisk ohälsa, samt att få människor att röra på sig och känna gemenskap. Allt gick bra även om jag har lite träningsvärk, sa Jenny med ett brett leende.

Jenny uppskattade att cirka 45-50 personer deltog, även om det kunde ha varit fler om det inte varit för några sena avhopp. Totalt valde 20 deltagare att cykla hela vägen, varav 11 övernattade på Fjällsikten. Arrangörsstaben bestod av Jenny, Tommy Persson, Helena Svanberg, Carina T Marcusson och Elin T Marcusson. Jenny berättar att alla var nöjda och att de redan funderar på förbättringar för nästa år. Bland annat en endagarstur med två olika distanser och ett barnlopp, allt med start och mål i Strömsund.

En av deltagarna, Miranda Pernetta, som cyklade hela vägen, berömde arrangemanget:

– Det kändes bra att delta och jag tycker det var ett fint arrangemang med ett bra ändamål. Och trots värmen och den branta stigningen på slutet så gick det ändå bra, sa Miranda efter loppet.

Cykelloppet visade att fysisk aktivitet och gemenskap kan vara kraftfulla verktyg i arbetet för psykisk hälsa, något som Route 45 kommer att fortsätta att främja i framtiden.

Text & foto: Sten Strömgren