Vandra längs vackra Bjurälven

En unik flora väntar i Bjurälvens naturreservat där Sveriges största grotta under marken är under utforskning.

Varje år genomförs dykningar för att utforska vattenfyllda grottor, men också ovanför marken syns geologiska spår med slukar, doliner och grottor. I tusentals år har det skapats spännande formationer i dalgången. Stigar med broar, spänger och trappor gör det möjligt för besökare att vandra.

Bäver har planterats in efter att stammen varit utrotad – ”Bjur” är ett gammalt namn för bäver så härav namnet på älven. En mil norr om Ankarvattnet tar man av från Vildmarksvägen mot gården i Leipikvattnet och äventyret med sagolik och spännande natur kan börja! Från parkeringen är det tre kilometers vandring, och det går att följa hela stigen i karstområdet ytterligare fyra kilometer.

Tillsammans med grannreservatet Korallgrottan erbjuds fantastiska upplevelser i ett av landets mest säregna naturområden.

Text & foto: Inger Kraft Etzler
Foto: Micke Tilja/Expedition Bjurälven