Upptäck Fjällsikten på Tåsjöberget

Fjällsikten, beläget på 635 meters höjd på Tåsjöberget, är en plats där Ångermanland, Norra Jämtland och Lappland möts.

Denna unika anläggning, drivs av företagaren och allkonstnären Anders Jonsson som genom sitt företag Lapland Explorer AB, erbjuder en oförglömlig upplevelse för både svenska och internationella besökare.

Fjällsikten är en året runt-destination som lockar besökare med sin oslagbara utsikt och närhet till naturen. Under sommarmånaderna är cirka 90% av gästerna utlänningar. Många av dem förlänger sina vistelser efter att ha upplevt den rofyllda atmosfären och den storslagna utsikten.

– Närheten till naturen, utsikten och lugnet är något som många inte har hemma. De kan i stort sett bara sitta och njuta av atmosfären en hel semester, säger Anders Jonsson. Besökarna kan också njuta av flera vandringsleder som slingrar sig genom det vackra landskapet runt Tåsjöberget, perfekt för de som älskar friluftsliv.

Vinteräventyr och historia
Under vintern delas gästerna lika mellan svenskar och utlänningar, och området blir ett mecka för draghundsentusiaster. Den stora draghundstävlingen Amundsen Race har sin målgång på Tåsjöberget, vilket gör Fjällsikten till en central punkt för vinteräventyr. Förutom draghundskörning erbjuds också fantastiska möjligheter till skidåkning och skoteråkning, vilket garanterar att det finns något för alla vinterälskare. Anders själv ser till att skoterleder och skidspår på berget hålls i toppskick med sin snöskoter.

Tåsjöberget var fram till 2008 en välkänd skidanläggning. Med sina 1800 meters längd klassades släpliften som en av Sveriges längsta. Liftanläggningen är fortfarande i gott skick och finns till salu för den som är intresserad. Anders Jonsson, som började arrendera anläggningen 2018 och senare köpte den 2023, ser stora möjligheter i att utveckla Fjällsikten vidare.

– Stället har en enorm potential. Skulle dygnet ha fler timmar och om jag hittar en trevlig och flexibel kock som kan avlasta, så har jag många planer på att utveckla verksamheten ytterligare fortsätter Anders. Med en restaurang som kan husera många gäster och 48 bäddar fördelade på tolv stugor samt plats för 150 konferensgäster, så finns det goda förutsättningar för att expandera verksamheten.

Genuin gästfrihet och kommande event
Fjällsikten är inte bara en plats för äventyr, utan också en plats för gemenskap och festligheter. Anders Jonsson själv står ofta för matlagningen och tillsammans med en anställd sköter de den dagliga driften.

– Bättre anställd har jag inte kunnat få, men det skulle vara bra om jag hittade en flexibel kock som kunde avlasta mig, fortsätter Anders.Under året arrangeras många uppskattade event, inklusive firanden som Påsk, Mors dag, musikkvällar, mm. Tillsammans med lokala föreningar anordnas också fler olika event under året. Framtidsplanerna inkluderar fler event och aktiviteter, särskilt om Anders hittar en kock som kan avlasta honom i köket.

Text: Sten Strömgren
Foto: Privat