Toppkortet

Några ihärdiga damer i Jormvattnets Idrottklubb har bestämt sig för att dela med sig av fjällen runt Frostviken och skapar varje år Toppkortet med tips om vandringar i fjällen.

Fjällkartan Z 1 är bra att ha med sig i ryggsäcken tillsammans med Toppkortet som finns att få hos traktens campingar och på turistbyrån i Gäddede. Om man vill stämpla och lämna in kortet för att vara med på utlottningen av fina priser gäller det att besöka minst tre av topparna. Då kan man köpa kortet för femtio kronor, barn upp till 12 år får det helt gratis.

Fem nya toppar introduceras i år, alla med olika svårighetsgrader, några av vandringarna är barntillgängliga: Lillmunsfjället 867 m, Ravre 932 m, Brakkfjället 1032 m, Storlidfjällen 770 m och Tjallingen som ligger på andra sidan länsgränsen i Västerbotten med 1122 m.

Toppkortet beskriver hur man ska ta sig till de olika fjällen med väganvisning och parkering. Oftast utgår toppvandringarna från en led, men eftersom det inte alltid är utmärkt var stigarna går är det viktigt att ha en karta i ryggsäcken. Lätt vandring eller mer utmanande? Stämpeln ligger vid det blå krysset på topparna. Äventyret väntar med milsvid utsikt över fjäll och sjöar!

Text Inger Kraft Etzler
Foto: Ingrid Petersson