Strömsunds hembygdsgård

default

Strömsunds Hembygdsgård är mer än bara en samling byggnader och utställningar. Det är en levande tradition som förbinder nutidens Strömsundsbor med deras rika kulturarv och historia.

Med ett brett utbud av aktiviteter och evenemang under hela sommaren, samt en välkomnande atmosfär, är Strömsunds Hembygdsgård en central del av samhället och en magnet för både lokala invånare och besökare från när och fjärran. Hembygdsgården ligger vackert belägen vid Ströms Vattudal, precis intill Strömsundsbron. Ägd och driven av Strömsunds Hembygdsförening, finansieras denna välskötta hembygdsgård bland annat genom bidrag från privata sponsorer och företag, samt genom uthyrning av ställplatser för husbilar och lokaler på området.
– Näringslivet har ett stort intresse av Hembygdsgården. Både som en attraktion och möjligheten att hyra lokaler för sina evenemang, säger Hembygdsgårdens ordförande, Håkan Espmark. Med sitt vackra läge och närheten till Strömsundsbron blir hembygdsgården ett naturligt stopp för många turister.

En naturlig mötesplats
Hembygdsgården är en mötesplats för både lokalbefolkningen samt för turister, perfekt för både evenemang och för dem som vill njuta av atmosfären och den vackra omgivningen. Under sommaren planeras en mängd evenemang, med några av de mest välkända som Dundermarknaden, bilutställning, Strömskvällar med musikunderhållning och det årliga Midsommarfirandet. Dessutom finns en stor lekplats för de små, vilket gör hembygdsgården till en plats för alla åldrar.
– Hembygdsgården erbjuder också en stor möjlighet att ta del av Strömsunds kulturarv, säger Håkan Espmark.

Utställningarna, öppna från 17 juni till 15 augusti, visar bland annat hur Strömsund såg ut förr, klädesutställningar, Dundermarknadens 50-årsjubileum, alla SM-medaljörer från Strömsund genom tiderna, gamla kyrkan, Hurings vrilutställning och Doktor Wikström. På hembygdsgården finns också ett sameviste med verksamhet några veckor under juli. Under sommaren driver Strömsunds kommun en öppen förskola där barnen får uppleva hur det var att leva förr genom praktiska aktiviteter.

En plats för alla
Inne på området finns också Kafé Tomten, där besökare kan njuta av en fika eller en hel måltid. För de som önskar finns även möjligheten att avnjuta starkare förfriskningar, då caféet har fulla rättigheter.
– Alla, oavsett ålder, är välkomna till ‘Hempan’ för att umgås och njuta av de vackra omgivningarna,” avslutar Håkan Espmark.

Text & foto: Sten Strömgren