Sten – Pilgrimen som blev hotellägare!

Inne på Pilgrimshotellet i Gäddede råder full aktivitet. Sten och hans team håller på att måla om den långa korridoren där rummen är placerade. Panelen på väggen får samma färg som fasaden, indigo, och övriga väggen målas grå.

– Nu var det dags för lite uppfräschning! Det är snart 13 år sedan jag tog över hotellet, säger Sten.
Jag nickar och frågar.
– Var det en dröm du uppfyllde när du blev hotellägare?
Sten skrattar och skakar på huvudet innan han svarar.
– Nej! Jag har faktiskt aldrig drömt om att driva en hotellrörelse. Däremot har jag alltid lockats av berg. Min pappa hade ett ställe utanför Strömsund och det var när jag var där som jag upptäckte Frostviken. Så på den vägen är det.
Vi sätter oss vid ett bord och tar lite kaffe. Jag tar en klunk innan jag ställer nästa fråga.
– Men det här med ”pilgrim”, hur kom det in i bilden?
Sten lägger handen på bröstet och säger med ett leende.
– Här är pilgrimen! Innan jag kom till Jämtland så arbetade jag i 10 år som informatör och pilgrimsledare på Pilgrimscentret i Vadstena.
– Det låter spännande! Hur långa var de vandringarna du gjorde där?
– Det varierade, men med en grupp vandrade jag från Jönköping till Lund. Det tog ca 3 veckor. Dag Hammarskjöld leden, Abisko – Nikkaloukta, är en populär pilgrimsvandring som tar ungefär 9 dagar och som jag lett några gånger. Den längsta vandringen jag har gjort tog 10 veckor och den gjorde jag mestadels ensam, från Vadstena till Nidaros (Trondheim).
– Det kallar jag utmaning! Vad starkt gjort. Har du vandrat utanför Sveriges gränser också?

Sten sippar lite på sitt svarta kaffe och nickar.
– Jo, men inte den kända spanska leden ”Santiago de compostela” utan jag valde att vandra i bland annat Tibet och Nepal.
Jag tittar ut genom fönstret på de ännu snötäckta topparna, sveper med handen och säger.

Leder du vandringar häromkring också? Och hur har du integrerat pilgrimslivet med hotelldriften?
– Framför allt vill jag att människor som kommer hit ska känna sig sedda och välkomna och att miljön är avslappnande. I lobbyn finns det kyl och frys som gäster får använda, de får ta matlådor och värma i micron om de är hungriga när de kommer fram. Sten fortsätter.
– Pilgrimen har sju nyckelord (de sitter uppspikade i den långa korridoren) varav ett är ”enkelhet”. Det är enkelhet som jag vill ska prägla verksamheten. Du frågade om vandringar häromkring, tyvärr hinner jag inte vandra så mycket som jag skulle vilja, men jag har tagit med grupper på en och tvådagarsvandringar.

Vi går ut för att ta ett foto framför den vackra utsikten och jag passar på att fråga inför sommarens turistsäsong om gäster behöver boka bord för att äta här.
– Nej, de behöver inte boka bord, bara om det är ett större sällskap. I sommar serverar vi smörgåsbord från klockan 17.00 – 20.00. Vi har ingen lunch men vår frukostbuffé är populär! Den serveras varje dag från 07.30 – 10.00, och man behöver inte bo på hotellet för att äta frukost.

– Till sist, vad önskar du dig av kommande turistsäsong?
– Det hade varit trevligt om fler erfarna pilgrimer hittade hit. Frostviksfjällen har mycket att erbjuda den vane vandraren.

Text & Foto: Renée Markusson