Norrlands Vattenfestival

Norrlands Vattenfestival började för ett år sedan när Börje Norberg på ”Corner House” tog initiativ till evenemanget i Junsele. Nu vill hela Junsele att det ska fortsätta och programmet har utökats till fyra dagar och innehåller något för alla.

Måndagen den 22 juli inleds veckan med nattloppis, ett evenemang som brukar dra många till byn det börjar på eftermiddagen och avslutas efter midnatt. En karta finns att hämta på sociala medier så man hittar rätt till alla loppisförsäljare runt om Junsele. På kvällskvisten blir det underhållning hos Corner House.

Ångermanälven slingrar sig kring Junsele och uppströms älven kommer Junseles trickskytt Jocke Smålänning att briljera i en uppvisning som bara han kan. Trix med grävmaskiner och timmerbilar bjuder Timmeråkarna på och åskådarna får en uppvisning i hur man lastar timmer.

Ångermanlands största sjö heter Betarsjön och ligger alldeles vid samhället. Det är nu snart 20 år sedan den stora flytande anläggningen Galaxen byggdes och placerades mitt i sjön. Där bokas konferenser men också festligheter för allmänheten som färdas med transportflotte eller taxibåt ut till den 52 ton tunga anläggningen.

– Bärkraften är 100 ton, den håller, säger krögaren Börje Norberg med ett skratt.

– Från början var det catering som gällde, men det var inte hållbart så vi har byggt ett fullständigt kök på Galaxen. Den drivs med solpaneler och en lite vindsnurra och dessutom har vi ett elverk på land med sjökabel ut till anläggningen. Vi har bokningar redan men några datum är öppna för alla. Till Betarsjön kommer också Rockflotten och det blir en flytande konsert. Det är ett fantastiskt fiske i sjön och veckan avslutas med en fisketävling som är öppen för alla! berättar Börje på Corner House.

I sociala medier finns aktuella uppgifter om räkfrossa och grillbuffé på Galaxen och alla evenemang – utveckling pågår i ett aktivt Junsele! I väntan på storhotellet finns flera boenden i Junsele.

Text: Inger Kraft Etzler
Galaxen: Foto Jan Röhlander
Käglorna: Foto Käglorna VSK