Dundermarknaden firar 40-årsjubileum

Susanne Åslund, Karin Wöyer Amcoff och Carina Wiik, tre eldsjälar ur Dunderkommitten.

Strömsund förvandlas till festens epicentrum när Dundermarknaden firar 40 år. Just nu förbereds det för ett av årets mest efterlängtade evenemang – Dundermarknaden.

En vecka fylld av festligheter och aktiviteter som lovar att överträffa alla tidigare år. En vecka av fest och firande och för att markera detta milstolpeår har Dunderkommittén, bestående av eldsjälarna Carina Wiik, Anki Henriksson, Karin Wöyer Amcoff, Malin Ekljung, Ebba Pedersen, Susanne Åslund, Monica Hellgren och Patrik Pedersen lagt ned ett omfattande arbete på att skapa ett program som kommer att locka både unga och gamla. Marknaden kommer att erbjuda sina traditionella inslag som knallemarknad, tivoli och krögartält. Dessutom återkommer populära evenemang som hundparaden, Moppecruisingen, Dunderloppisen och den omåttligt populära kakfrossan på invigningssöndagen.

Masked Singer gjorde stor succé förra året och återkommer i år igen. Sju lokala profiler kommer att sjunga från scenen i krögartältet, gömda bakom fantasifulla masker. Anki Henriksson minns fjolårets evenemang med värme:

– Det blev en succé ifjol. Säkert 600 personer i publiken och alla skrek ”av med masken”.

Men det är inte bara de gamla favoritaktiviteterna som lockar. I år introduceras även flera nyheter som ska ge evenemanget en extra gnista. På invigningsdagen blir det en linedanceuppvisning med lokala dansare som kommer att sätta fart på festligheterna. Inte nog med det så kommer Norrdans med föreställningen Stuff in the park – i samarbete med Ströms Hembygdsförening, som enligt Karin Wöyer Amcoff kommer att framföras på fyra olika platser på området. Nytt för i år är även lördagens aktivitet där besökarna får chansen att bevittna en spännande ”Starke man”-tävling.

Kvällsprogrammen:
På torsdagen uppträder Blondinas från Hammerdal, en duo som förväntas locka många ungdomar.
– Det är extra kul med lokala artister, säger Carina Wiik. Samma kväll uppträder hårdrocksgruppen Wizzard. Denna grupp, som bildades i Hoting på 80-talet, är nu återförenad och hetare än någonsin. De gjorde stor succé på en stor hårdrocksfestival i Tyskland förra hösten. Fredag kväll – Årets Höjdpunkt – Hooja.

Trots ett fullspäckat program är bokningen av Hooja en akt som sticker ut och har blivit den stora snackisen. Denna Norrbottniska duo har tagit Sverige med storm och lockade tusentals besökare till torget under fjolårets Storsjöyra. Att Strömsund nu är en av platserna på deras sommarturné, som även inkluderar stora arenor som Liseberg och Dalhalla, är något som fyller Dunderkommittén med stolthet.

– Tänk att de kommer till lilla Strömsund. Att vi är med på deras tour är lite coolt, säger Karin Wöyer Amcoff. För att möta den förväntade publiktillströmningen och säkerställa att alla kan njuta av konserten, kommer spelningen även att visas på en storbildsskärm.

– Det gör vi för att publiken längre bak ska ha möjlighet att se bättre, säger Anki Henriksson. För första gången i Dundermarknadens historia kommer det att införas ett maxtak för antalet besökare. När Hooja spelar på fredagen tillåts som mest 7 500 personer på området. Carina Wiik förklarar:

– Siffran har tagits fram i samråd med vakter och polis och det handlar om att det måste finnas bemanning som kan hantera alla besökare som väntas till området under kvällen. Carina fortsätter med att säga: Vi slog rekord i fjol, och det kommer vi göra även i år. Det ser vi redan nu på biljettförsäljningen, säger Carina Wiik.

För att undvika långa köer och trängsel, särskilt inför Hoojaskonsert, uppmanar arrangörerna besökarna att lösa ut sina förköpta biljetter till biljettband i god tid och att komma i tid. Dessutom kommer fler entréer att öppnas till området för att minska köbildningen. I år gäller kontantfritt i entrékassorna kvällstid. Swish och kort gäller. På lördagen kör Nanne Grönvall sin hyllningskonsert till Tina Turner. Hennes show, som startade på Hamburger Börs, har höjts till skyarna både av tidningar och publik. Det kommer att bli svårt att stå still till alla kända Turner-låtar.

En ideell kraftansträngning och engagemang ligger bakom denna imponerande vecka. Dunderkommittén består av åtta personer, men det är många fler som jobbar med evenemanget. Marknaden arrangeras i grund av IFK Strömsund och det är främst de aktiva ungdomarna och deras föräldrar som sköter uppgifterna som kommittén delegerar. Allt överskott från intäkterna går tillbaka till ungdomsverksamheten, vilket gör varje insats extra värdefull. Med ett sådant starkt stöd från både arrangörer och samhälle är det ingen tvekan om att årets Dundermarknad kommer att bli en minnesvärd festvecka även fast det fortfarande saknas några Superhjältar, dvs privatpersoner som kan tänka sig att ställa upp och fixa enklare uppgifter.

Dundermarknaden i år är en hyllning till 40 års tradition och gemenskap och en påminnelse om vad som kan uppnås när ett helt samhälle går samman för att skapa något magiskt. – Det är mycket jobb, hur många timmar som helst. Men vi behöver inte börja planera för Dunder 2025 förrän ett par veckor efter årets marknad, säger Karin Wöyer Amcoff och skrattar.

I hela Sverige råder totalt väskförbud på stora evenemang och konserter. Detta gäller även på Hembygdsgården under årets Dundermarknad. En liten engångsväska kommer att säljas vid entrén.

Text & foto: Maria Halvarsson