Camp Stora Blåsjön

I Frostviken i Stora Blåsjön, sex kilometer från den norska gränsen, ligger Camp Stora Blåsjön. Den ligger vid Vildmarksvägen, vid en sjö med samma namn, mitt i en trakt med storslagen natur. Det är Anders Ottosson och familj som driver campingplatsen och jag intervjuar honom om deras verksamhet där.

När startade du Camp Stora Blåsjön? Kan du berätta mer om företaget?

– Jag startade campingplatsen 2008 på ett markområde som tidigare ägdes av min farfar Otto Olofsson, hans bror Maurits Olofsson och min farmor Hilma Olofsson och nu driver jag stället med min familj. Jag bor i Skåne men tillbringar drygt 100 dygn om året i Stora Blåsjön och övrig tid sköter vi bokning på distans. Vi har en anställd som bor i Stora Blåsjön och är på plats året runt.

På er hemsida står att läsa att ni hälsar alla välkomna till Stora Blåsjön – de fem årstidernas paradis. Så ni har öppet året runt?

– Ja, det stämmer bra, vi har öppet dygnet runt och på vintern är de flesta som besöker oss skoteråkare eller skidåkare. Vi har även en hel del jägare under hösten.

– Ni har 40 ställplatser för husbil/husvagn med tillgång till servicehus med dusch, toalett, kök, disk, latrintömning, färskvatten och gråvattentömning. De flesta ställplatser är med el. Utöver det erbjuder ni tältplatser.
Har ni också stugor man kan hyra? Kan du berätta lite mer om det?

– Vi har sex olika stugor med totalt 28 bäddar som vi erbjuder året runt.

Finns det möjlighet att handla mat i byn och kan man fika på Camp Stora Blåsjön?

– Vi har ett litet kafé som har öppet sommartid, där man kan dricka kaffe, te och läsk, köpa nybakade kanelbullar samt köpa glass. Tidigt på morgonen, sju dagar i veckan, bakar vi surdegsfrallor och kanelbullar, som levereras på beställning hos våra gäster. Det är något vi har fått mycket beröm för. Dessutom finns det – alldeles i närheten – en välsorterad ICA-butik, som drivs av Monica och Kalle, som är släktingar till mig. Deras butik har öppet varje dag och här kan man handla mat och praktiska grejer man behöver. Det går också att tanka bensin och diesel och köpa gasol här.

Hur gör man, när man vill boka övernattning hos er? Har ni egen hemsida?

– Man kan surfa till vår hemsida, www.storablasjon.se/boende
Där går det enkelt att göra en bokningsförfrågan: vi svarar snabbt!

Har du, till slut, nåt mer du vill säga om er campingplats, om byn och om trakten?

– Vår campingplats ligger nära de mest populära sevärdheterna som erbjuds runt Vildmarksvägen. Från Camp Stora Blåsjön är det alltså aldrig långt till dem. Nedanför Camp Stora Blåsjön erbjuds en 800 meter lång strand. Sjön Blåsjön är med sina 144 meters djup Sveriges fjärde djupaste sjö och här finns både öring och röding. Stora Blåsjön är ett av fiskevårdsområdena som ingår i Frostvikenkortet. Från vår campingplats har man en fantastisk utsikt över sjön och den vackra fjällvärlden runtomkring.

Jag rekommenderar alla som kommer till Frostviken att stanna hos oss flera dygn så att man till fullo kan njuta av allt det sköna Frostviken är känt för: Korallgrottan, Gaustafallet, Bjurälvenområdet, Stekenjokk med mera. Ett måste – och det är min favorit – är en kvällsdopp i Brakkåfallet som ligger sex kilometer från campingen. Inte heller ska man missa sommarkaféet i Ankarede. Där är det alltid mysigt och det är här man fikar efter en naturskön kortare vandring till Lejarfallet över en lättvandrad stig längs Lejarälven.

Text & foto: Adrie Meijer/A3jorm
– Camp Stora Blåsjön