Borgagården – fjällpärlan i Lappland

Beläget i Borgafjäll står Borgagården som en inbjudande tillflyktsort för alla som söker en oförglömlig naturupplevelse. Cecilia och Joakim Engwall tog över Borgagården våren 2018, och har sedan dess omvandlat det till en destination som lockar besökare året om.

Cecilia, ursprungligen från Hallviken och Joakim, ursprungligen från Dorotea, förälskade sig både i varandra och i Borgafjäll där de valde att skapa sitt hem och liv tillsammans med sina två små söner, Malte och Melker.

– Att leva drömmen i fjällen är något många längtar efter, och vi får uppleva det varje dag, berättar Cecilia.
Trots att de saknade tidigare erfarenhet inom hotell- och restaurangbranschen, har deras passion och kreativitet lett dem till att bygga upp ett ställe där varje gäst känner sig hemma.

Sommaren och vinterns lockelser
Borgagården har sett en ökning i bokningar inför sommaren, mycket tack vare de populära sommar- och livsnjutarpaketen.

– Många av våra gäster uppskattar att kunna vandra lätt under dagen och sedan återvända till en trerätters middag på kvällen, säger Cecilia.

Dessa paket erbjuder en perfekt kombination av aktivitet och avkoppling, med möjligheter till vandring, fiske, svampplockning och mycket mer. Under vintern förvandlas Borgafjäll till ett paradis för skoter- och skidåkare. Borgagården erbjuder självhushållsstugor där besökarna kan njuta av dagens äventyr på fjället innan de avnjuter en varm middag och kanske en öl på Borgagårdens mysiga saloon.

– Vintertid handlar det mycket om att själv kunna laga sin mat i stugan, men många väljer ändå att komma in till oss för en bit mat eller en drink mellan turerna, berättar Cecilia.

Aktiviteter för alla smaker
Borgagården erbjuder ett brett utbud av aktiviteter som passar alla åldrar och intressen. Från fjällsnorkling i de klara fjällvattnen till att hyra en av våra 14 båtar eller två kanoter för att upptäcka tre sjöar på egen hand.

– Fjällsnorkling är något unikt. Det är en chans att verkligen komma nära naturen på ett sätt man inte gör annars. Vår 5-kamp är också väldigt populär säger Cecilia. För den som söker avkoppling efter en dag ute i naturen finns det bastur och vildmarksbad med utsikt över Borgahällan.

– Att sitta i ett varmt zinkbadkar och se ut över fjället är verkligen en magisk upplevelse, tillägger hon.

Mat och boende i toppklass
Maten på Borgagården är en annan höjdpunkt. Med två restauranger att välja mellan, en med panoramautsikt och en vilda västern-saloon, finns det något för alla smaker. ”Vi strävar efter att använda lokala råvaror så mycket som möjligt. Våra gäster uppskattar verkligen den lokala prägeln på maten,” förklarar Cecilia. Boendet på Borgagården erbjuder allt från mysiga 4-bäddsstugor till lyxigare alternativ som Kowboykåken, med unik inredning och moderna bekvämligheter.

Framtidsplaner och utveckling
Efter sex fantastiska år ser Cecilia och Joakim fram emot att fortsätta utveckla Borgagården.

– Vi har många idéer och planer för framtiden. Det har varit en otrolig resa hittills, och vi ser fram emot att fortsätta skapa nya upplevelser för våra gäster, avslutar Cecilia. Borgagården står redo att välkomna nya och återvändande gäster för att uppleva allt som Borgafjäll har att erbjuda. Oavsett om du söker äventyr eller avkoppling, finns det något här för alla.

Text: Sten Strömgren
Foto: Drönarbild, Thomas Larsson Övriga: Privat