Bodums Bed & Breakfast – En dröm som förverkligats i Rossöns gamla skola

default

Bodums Bed & Breakfast, beläget i den historiska Bodums gamla skola i Rossön, har fått nytt liv tack vare hemvändaren Bertil Ingelsson.

Efter tre års intensivt renoveringsarbete kunde pensionatet öppna sina dörrar i slutet av 2022 och efter nästan två års drift har verksamheten gått bättre än förväntat.

Från Rossön till Stockholm och tillbaka
Bertil Ingelsson är född och uppvuxen i Rossön men flyttade till Stockholm direkt efter gymnasiet i Strömsund. I Stockholm arbetade han inom energisektorn och under några år drev han också restaurang Vinter i Vasastan. En restaurang med norrländskt tema, där han bland annat serverade vilt och bär från hemtrakterna i Rossön.

– Jag har alltid varit intresserad av matlagning, så det kändes rätt att testa att driva restaurang och det gick bra, berättar Bertil.
Med tiden i Stockholm växte drömmen om att återvända till Rossön och driva ett pensionat. När en bekant tipsade om att Bodums gamla skola stod tom, kontaktade Bertil Bodums Hembygdsförening som var villig att sälja byggnaden.

– Jag åkte upp för att kolla på den gamla skolan lite närmare, och även om det var mycket mer att göra än jag trodde så blev jag inte avskräckt, tvärtom. Jag såg möjligheterna med denna fina byggnad, säger Bertil.

En omtänksam renovering
Skolan, som invigdes 1907 och lades ner 1955, har sedan dess haft olika funktioner. Efter att ha tagit över byggnaden påbörjade Bertil en omfattande renovering. Den tidigare övervåningen som inrymde två lärarlägenheter har omvandlats till åtta hotellrum. Ett helt nytt värmesystem installerades, och alla rum har tapetserats och målats. I stort sett alla arbeten har utförts av Bertil själv och lokala hantverkare. Huset är en så kallad jugendbyggnad och för att matcha det har Bertil inrett med återbrukade möbler i jugendstil. Det mesta av möblerna är köpta av Jämtlands Auktionsbyrå och utöver det så har det även skänkts en del saker från ortsbefolkningen. Bardisken i restaurangen kommer från Oskar Höglunds affär i Rossön.

En intressant del i projektet är stenålderssamlingen som finns i husets konferensrum. Ursprungligen var det arkeologen Rudolf Hansson som skänkte samlingen till Hembygdsföreningen och de äger fortfarande den, även om samlingen finns i Bertils pensionat.

– Hembygdsföreningen tycker samlingen blir mer publik i min verksamhet. Under 2024 kommer jag integrera samlingen i verksamheten så att mina gäster kan ta del av den, säger Bertil.

Ett centrum för kultur och gemenskap
Sedan invigningen har Bodums B & B varit mer än bara ett pensionat. Bertil har arrangerat kulturkvällar, musikevenemang, berättarkvällar, vinprovningar, födelsedagsfester och andra event. Det har också blivit en del bokade luncher, vilket framför allt uppskattas av ortens företag som behöver någonstans att äta med sina kunder.

Bodums B & B erjuder även halvdags-, heldags- eller flerdagskonferens med boende, lunch, middag och frukost samt kaffe, te, frukt mm. I samarbete med Rossöns Golfklubb erbjuds dessutom ett golfpaket som inkluderar boende, frukost, 3-rätters middag och 2 dagars Greenfee.

– Det har blivit mer än vad jag räknade med säger Bertil med ett leende.

Pensionatet har en varierad gästkrets med bland annat personer som arbetar på olika projekt i eller omkring Rossön, besökare som träffar släktingar, golfsällskap som ska spela på Rossöns fina golfbana, med mera.

– Det kommer även svenska och utländska turister som vill stanna till i våra trakter, många med Lofoten som mål.

Som ett ytterligare bevis på Bertils serviceanda, har han nyligen köpt in tre stycken cyklar som han lånar ut till pensionatets gäster, så att de enkelt kan ta sig en tur runt Rossöns vackra nejder. Med sin rika historia och moderna bekvämligheter har Bodums Bed & Breakfast blivit en viktig del av Rossöns samhälle, och erbjuder en unik upplevelse för alla sina gäster.

Text & foto: Sten Strömgren