Ammeråstigen

Ammeråstigen tar sin början vid bron över Edeforsen strax söder om Hammerdal. Det första stoppet längs vägen är naturreservatet som ligger precis före bron där man kan svänga ner till vänster och hittar där ett vindskydd med en grillplats. Vindskyddet ligger precis vid Edeforsen så det är perfekt att sitta och njuta av naturen precis vid det forsande vattnet.

Färden fortsätter sedan vidare ner mot Gravasund med vatten på båda sidor. Efter Gravasund börjar den riktiga Ammeråstigen som löper längs Ammerån från Gravasund ner till Ammer i Ragundas kommun. Längs vägen dyker det upp skyltar som hänvisar till namn som Raskvätan, Språnghällan, Kvarnhällan och Togårdsviken för att nämna några exempel. Med något undantag kan du köra ner med bilen till dessa avstickare. Där finns grillplatser, utedass och naturskön miljö att campa i. Enda undantaget där du inte kan köra ner är Kvarnhällan där du istället får parkera längs vägen och gå ner genom skog och över klippor.

Väl nere vid Ammerån finns det dessutom goda möjligheter att prova fiskelyckan. Observera att det krävs fiskekort vid de flesta fiskeplatserna längs Ammerån. Längs Ammerån kan även forsärla och fiskgjuse beskådas om turen är framme. Och vem vet, kanske dyker det upp andra spännande djur? Missa inte en vacker tur längs Ammerån i sommar!

Text & foto: Ulrika Ganning