Våren är här: Odlingssäsongen har börjat

Nu när våren har kommit och solen börjar värma upp jorden är det många som börjar planera och förbereda för årets odlingssäsong. För många är trädgårdsarbete en kär hobby och en möjlighet att njuta av naturen samtidigt som man skördar färska grönsaker och örter.

På fönsterbrädor runt om i Jämtland blir det allt mer liv och rörelse. Människor strömmar till för att köpa frön, plantor och andra odlingstillbehör. Ett vanligt tema i år är en ökad efterfrågan på ekologiska och hållbara odlingsmetoder. Många är intresserade av att odla sin egen mat på ett sätt som är skonsamt mot både miljön och hälsan.

En av de som redan har börjat planera för årets odling är Mats Gärd på Fyrås Gård, som berättar att det är en tradition att odla grönsaker varje vår. “Det är så givande att kunna gå ut i trädgården och plocka färska grönsaker till middagen. Dessutom är det en rolig och lärorik aktivitet för alla att vara med och hjälpa till i trädgården.”
-Vi har även ”Bo på lantgård” här på Fyrås Gård, berättar Mats.

Fyrås Gård som ligger i Fyrås strax utanför Hammerdal är en fantastisk lantgård där Mats och Fredrik tillsammans har både djur, blommor och grönsaker. Nu i sommar, berättar Mats, så kommer vi att ha både gårdsbutik, sommarkrog och öppet husdag den 13:e juli. Ett datum värt att boka in. Då kommer både trädgården, växthuset och alla träd vara i sin fulla prakt.

För de som är nya inom odling finns det många resurser att ta del av.
Trädgårdsföreningar, odlingstidningar och inte minst internet är fyllda med tips, guider och inspiration för den som vill komma igång med sin egen odling.
Mats som är ordförande i Hushållningssällskapet berättar:
-Alla som är intresserade av odling och vad som händer här i Jämtland kan gå in på vår hemsida och titta runt. Vi har olika projekt på gång, bla ett projekt om att odla i norr.
-Hushållningssällskapet har även grupper som arbetar med frukt och bärodling i Jämtlands län.

Så om du också är sugen på att gräva i jorden och så frön, ta chansen nu när våren är här. Det behövs inte en stor trädgård för att kunna odla – en balkong eller ett fönsterbräde kan vara lika bra plats att skapa en liten oas av grönska i.

-Att starta en enkel odling kan vara en givande och rolig aktivitet för alla som är intresserade av att odla sina egna grönsaker, örter eller blommor. Oavsett om du har en trädgård, en balkong eller till och med bara ett litet fönster, finns det möjligheter att odla något på egen hand, säger Mats.

För att börja en enkel odling behöver du först bestämma vad du vill odla och vilken plats du har tillgänglig. Om du har en trädgård kan du välja att odla grönsaker som tomater, sallad eller morötter. Om du har en balkong kan du satsa på örter som basilika, persilja eller mynta. Om du bara har ett fönster kan du prova att odla kryddor som timjan, rosmarin eller oregano.
När du har bestämt vad du vill odla och var du ska odla det är det dags att skaffa de nödvändiga materialen. Du behöver jord, krukor eller odlingslådor, frön eller plantor, vattenkanna och eventuellt gödsel. Se till att välja rätt typ av jord för det du ska odla och att vattna regelbundet för att hålla växterna friska.

När du har planterat dina frön eller plantor är det viktigt att ge dem rätt skötsel. Se till att de får tillräckligt med ljus, vatten och näring för att växa och trivas. Var också uppmärksam på eventuella skadedjur eller sjukdomar som kan påverka dina växter och agera snabbt om du upptäcker något problem.

Att odla sina egna grönsaker, örter eller blommor kan inte bara ge dig färska och hälsosamma produkter att njuta av, utan också en känsla av tillfredsställelse och stolthet över att ha skapat något med dina egna händer. Så var inte rädd att prova att starta en enkel odling och se hur det kan berika ditt liv på olika sätt.

Sedan glöm inte att skriva in den 13:e juli i din almanacka. Då är alla hjärtligt välkommen att besöka Fyrås Gård i Fyrås.

-Jag hoppas vi ses i sommar på Fyrås Gård, hälsar Mats. Här kommer några adresser att besöka på nätet.
www.fyrasgard.com
www.hushallningssallskapet.se

Lycka till med odlingarna i vår!

Text & foto: Maria Halvarsson