Välbesökt marknad hos Lanthandlarna i Strömsund

Den årliga vårmarknaden hos Lanthandlarna i Strömsund lockade åter stora skaror. Massor av marknadsstånd fyllde de flesta besökares förväntningar och Lanthandlarna själva hade bullat upp med extraerbjudanden. För barnen fanns både djur att titta på, samt en hoppborg att roa sig i.

Lanthandlarnas vårmarknad i Strömsund är ett lika säkert tecken som att tussilagon blommar och arrangören prickade in vädret perfekt då solen sken över Strömsund.

– Jättekul att se så många besökare på marknaden sa en nöjd Torbjörn Ohlsson, säljare på Lanthandlarna och en av många krafter i arrangörsstaben när han stod och njöt i folkvimlet på marknadsområdet.

Torbjörn berättar att det är ca: 10 personer inblandade i staben och att förberedelserna börjar långt innan marknaden går av stapeln.

– Planeringen av marknaderna börjar redan i december. Det är massor av saker som ska klicka och knallarna vill också vara ute i tid med sina bokningar.

De flesta knallarna var lokala och där fanns allt från hantverk till mat att köpa. Stundvis var det kö till flera av dem. För de yngsta besökarna fanns små kycklingar och kaniner att titta på och på en plats fick man dessutom se hur det går till att klippa får.

– Att se hur det går till att klippa får intresserar många, berättade Leif Thorpemo som tillsammans med hustrun Kicki driver Thorpemos Får i Lövberga.

Till sin hjälp hade de tagit in en mästare, Carina Jälkentalo från Laxviken som 2009 blev svensk mästare i fårklippning och nu livnär hon sig på detta. Från ett lastbilsflak kom välljudande toner då Matti Modig och Mix Jälkentalo underhöll med en härlig blandning med allt från Kjell Höglund till Countrymusik. Utanför grindarna erbjöd Strömsunds ridskola ridning och Strömsunds räddningstjänst stod uppställda med en brandbil där ett gäng brandmän berättade om deras verksamhet.

– Många är nyfikna på vår verksamhet och vi tar även emot intresseanmälningar för de som vill ansluta till kåren, berättade brandmannen Macke Olsson.

Som sagt, det händer massor på Lanthandlarnas vårmarknader och har ni inte varit på någon tidigare, rekommenderar vi att ni redan nu planerar in ett besök på nästa års marknad.

Text & foto: Sten Strömgren