Kunderna har hittat tillbaka till Mats Forsberg

Mats Forsbergs livsverk Skog och Trädgård i Junsele lever vidare efter några turer med nya ägare. Sedan ett år tillbaka är allt som vanligt igen och gamla kunder har hittat tillbaka. Det finns åter gedigen service för skogsnäringen och privatkunder i Junsele.

– Nu har jag renoverat lokalen, köpt nya maskiner och stora kunder har återvänt. Det som driver mig är att alla är glada över att jag är tillbaka och att byn har service igen, säger Mats Forsberg.

Han hade egentligen tänkt att dra sig tillbaka när han var 55 år, men nu vid 60 så blev det ändå en fortsättning. Det tog inte mer än en halvtimme när jag öppnade igen, så var den första kunden på ingång. Med 40 år i branschen vet Mats Forsberg vad service och bemötande handlar om.

– Vi känner oss fortfarande för hur vi ska jobba, men det fanns ett uppdämt behov av service när vi började på nytt. Jag har en anställd, Viktor Ragnarsson från Imnäs, och han är helt fantastisk trots sin unga ålder och så har vi en hustomte: Ola Hedman som jobbade hos mig tidigare, han gör allt möjligt. Men jag har fått börja från början igen och har investerat över en halv miljon i nya verkstadsmaskiner. Jag var härifrån i tre år, och jag hade ju tänkt att mitt livsverk skulle leva vidare utan mig, men så blev det som det blev. Till sist blev jag övertalad om att komma tillbaka. Men, allt är inte som förut. Jag har slutat med järn, färg och bygg och är koncentrerad på skog och trädgård, små maskiner och reparationer, berättar Mats Forsberg.

Små maskiner handlar om motorsågar, röjsågar, gräsklippare, båtmotorer, fyrhjulingar, trimmer, älgdragare och så service av skotrar och snöslungor. Ett stort kontaktnät ger också kunder från när och fjärran till Skog och Trädgård i Junsele.

– Det är ett bredare jobb idag med service till alla mindre maskiner. Det finns en byggshop i Junsele, och då tänkte jag att jag släpper den delen. Verkstaden är fullbelagd, och det visar på behovet som finns. Vi servar alla märken men har vi koncentrerat oss på Stihl som vårt huvudmärke, säger Mats och passar på att berömma sin senaste unga tekniker.

En liten presentation av Viktor, samlare och ägare till 12 äldre Peugeotbilar, en självklar ”skruvare” och tekniker sedan unga år.

– Jag har jobbat på flera olika ställen och skruvat. Det har varit stora projekt där varje moment har tagit lång tid. Här är det mycket mer omväxling i arbetsuppgifterna. Man blir snabbare färdig, säger Viktor Ragnarsson.

”Hustomten” Ola Hedman tittar in mest varje dag. Det finns alltid jobb att göra vare sig det handlar om uppgifter i verkstaden eller att hålla lokalerna med värme.

– Det är svårt att låta bli att skruva så det har blivit mindre tid till jakt och fiske. Viktor klarar sig själv, men det är klart att jag kan ge lite tips ibland, säger Ola.

– En ny stor grej är att vi säljer rådjursfoder, hönsfoder och fågelmat. Det är många som har skaffat höns. Det går åt hur mycket som helst. Jag har också foderautomater och värmelampor för höns, för småfåglarna finns det både foder och fågelbord. Jag kommer också att satsa på fiske och fiskegrejer men stommen i verksamheten är skogen och skogsnäringen – förutom service till alla små maskiner. Nu kan kunderna också göra nycklar här efter investering i moderna maskiner, berättar Mats Forsberg.

MF Skog och Trädgård lever vidare. Huset i Nordingrå lär få vänta ett tag på Mats Forsberg som fortsätter utveckla service och försäljning i fastigheten efter nystarten för ett år sedan.

Text & foto: Inger Kraft Etzler