KulTur i Sikås med konst av Karin Jönsson Bläck

Helgen 4 – 5 maj var det dags för KulTur i Jämtlands län där konstnärer hade öppet för besökare att komma och bese vad de skapar i sina ateljéer.

Besöket gick den här gången till Karin Jönsson Bläcks ateljé i det gamla baptistkapellet som numera är kulturhus i Sikås. Solen sken och svala vindar svepte runt husknuten denna söndag i maj. Besökare gick runt och tittade på konst och pratade med konstnärinnan som berättade om sin verksamhet och vad hon har för planer framöver när det gäller verksamhet i kulturhuset.

Karin, som har en bakgrund som bildlärare och pedagog, har arbetat under flera år som tatuerare i Strömsund men såg chansen att kunna kombinera konstnärskapet och målandet med jobbet som tatuerare när det gamla kapellet i Sikås kom ut till försäljning. Tanken är att det ska arrangeras konstkurser under sommaren 2024 med möjlighet till övernattning för barn från tio år upp till vuxen ålder. Barn i åldrarna sju – nio år kan gå en tvådagars konstkurs men då övernattar de inte och detta kan de göra vid två tillfällen under sommaren. De lite äldre barnen går tre eller fyra dagars konstkurs. Det kommer även finnas möjlighet för unga vuxna med funktionsvariationer att delta på konstkurserna där det kommer att finns stöd och hjälp under de fem dagar som lägret pågår. Sist men inte minst kommer det att finnas konstkurser för vuxna med målning i olika tekniker såsom teckning och akvarell eller att måla i akryl och olja. Deltagarna i konstkurserna bor i närliggande byggnad där det finns sängar att sova i och där det serveras husmanskost under kursen. Om du vill testa eller utveckla din kreativa ådra och göra något nytt och annorlunda så varför inte gå en konstkurs i sommar. Om du vill ha mer information kan du gå in på www.freskgarden.se och läsa på om vad som händer i det nya kulturhuset och om de kommande konstkurserna.

Text & foto: Ulrika Ganning
Foto på Karin: Privat