Inte bara däck hos Ramsele Vulk & Maskin AB

I år är det 20 år sedan Lennart Sörlin tog över Ramsele Vulk & Maskin AB. Däckfirman som är väl känd i Ramsele och som ser till att stora maskiner, lastbilar och personbilar förses med däck av alla dimensioner. I butiken finns också en mängd nyttigheter som behövs för vårbruk eller skogsarbete.

– Här fick jag grunden till att jag äger verksamheten idag. Den 1 juli 2004 tog jag över verksamheten och har jag alltså arbetat här i 20 år. Det rullar på, konstaterar Lennart Sörlin.

Det är inte en lugn stund i butiken och verkstaden. Kunderna strömmar in för att lämna eller hämta sin bil som fått sommardäck och vinterdäcken lämnas in för förvaring i däckhotellet. Varutransporterna kör oavbrutet in med nya däckleveranser, maskiner av olika sorter och modeller.

– Nu börjar det bli dags för gräsklippare och verktyg inför vårbruket. Men det är mest däck för hela slanten i däckverkstaden. Den största skillnaden jämfört när jag började jobba här är att det finns så många fler dimensioner av däck. Det är också större däck idag. Varje dag tar vi in 30-40 bilar för däckbyte. En bil i kvarten räknar vi med. Vi tar hand om hela bredden av lastbilar, maskiner och personbilar, berättar Lennart Sörlin.

Fem personer är i full gång, och just den här dagen har Lennart själv fått ta plats i kassan. Han är runt överallt och rycker in där det behövs.

– Mellan 1-15 april ska vinterdäcken av, men det är vädret som bestämmer. Sedan är det dags att skifta igen från sommardäck, man får börja 1 oktober och det ska vara klart 1 december! Tänk att hela Sverige ska byta däck på två veckor. Det går ju inte, säger Lennart just när en stamkund dyker upp.
”Jag lämnar nycklarna hos dig och så går jag och spelar boule under tiden ni byter däck”.

I verkstaden jobbar Lasse Hansson sedan 40 år. Bil efter bil körs upp på billyften.

– Det är klart att det är en del lättare moment idag jämfört med tidigare, men det har också blivit tyngre däck och större dimensioner, säger Lasse.
Anekdoter är det gott om. Som när en kund lämnade kvar sin bil för däckbyte och skulle gå på affär’n under tiden – men, hade bilnycklarna med sig.
En kvick praktikant jobbar på med att hantlanga, rulla nytvättade däck till däckhotellet, och att vara till hjälp medan Lennart själv har fullt upp i butiken med att ta hand om kunderna och ta emot gods.

”Du är bäst Lelle!” säger en kvinna som kommer med sin cykel i bilens baklucka. Pysläckan fixas snabbt av Lennart som är bekant med de flesta besökarna och har blivit Lelle med de flesta. Årstiden är inne för att fundera på nya stängsel, trädgårdsverktyg som krattor och gräsklippare, trimmers och röjsågar. Butiken är fylld med allehanda praktiska ting som varselkläder och tillbehör till sågar och fordon men också med foder till hund, katt, kor och hästar.

– Vi kommer inte att ha semesterstängt och från och med maj ska vi också att ha lördagsöppet. mellan 9 och 13. De andra dagarna börjar vi kl 7 och stänger kl 17. Om jag själv får semester? Ja, det hoppas jag! säger Lennart Sörlin.

Text & foto: Inger Kraft Etzler