Ett öga för odlingstrender sedan 1950-talet

Svartöga, prydnadsgräs och växter som är viktiga för pollinatörer. Det tror Sofie Genbäck på anrika plantskolan Genbäcks i Åsele är sommartrenderna i trädgården 2024.

I över 70 år har Genbäcks Plantskola bedrivit sin verksamhet i Östernoret utanför Åsele. Sofie Genbäck är tredje generationen i företaget. Plantskolan startades av hennes farfar i mitten av 1950-talet, då med försäljning av buskar och träd i hela Norrland. 1983 tog hennes pappa Per över stafettpinnen och för tre år sedan var det dags för Sofie att driva familjeföretaget vidare in i framtiden.

Nu sätter odlingssäsongen igång, vilka trender ser du komma under sommaren 2024?
– En trend som jag tror att vi kommer se mer av är att välja växter och blommor som är särskilt viktiga för våra pollinatörer. Till exempel jätteverbena, ampelskära och solros eller perenner som stäppsalvia, rosenflockel och trädgårdsnejlikrot.

– Färgtoner i aprikos och prydnadsgräs av olika slag samt sommarblommor som du kan plocka in som snitt håller också i sig som trender under 2024.
Vad brukar vara era storsäljare?
– Vi har många växter som vi kan kalla storsäljare men penséer och pelargoner är de blommor som vi odlar allra flest utav. Alla de köksväxter som vi drar upp tillsammans med bärbuskar och härdiga fruktträd är också något vi säljer mycket utav.

– I år tror jag att intresset för svartöga kommer öka om jag ska välja en specifik växt. Det är en snabbväxande slingerväxt som blir riktigt stor över sommaren. Passar till exempel i kruka på balkongen eller som spaljéväxt för att rama in uteplatsen. Blomrik och finns i flera färger som vit, orange, rosa och röd.

Hur är intresset för att odla det som är ätbart, som frukt och grönt just nu?
– Att odla ätbart är en trend som bara växter sig starkare. Jag tror du sätter lite mer värde på den frukt, grönsak eller det bär som du odlat fram på egen hand och vet var den kommer ifrån. Oavsett om du har en balkong, pallkragar eller ett stort land att odla i så finns det mycket att välja mellan. Har du balkong kan jag tipsa om ampeljordgubbar, plantera örter i krukor och en busktomat som får en solig plats. Har du tillgång till växthus, pallkragar, odlingsbäddar eller ett land så finns det stora möjligheter att odla mycket ätbart.

– Jag tycker du kan testa att odla kål av olika slag, där kan du få generösa mängder och med hjälp av Turex (ett biologiskt bekämpningsmedel) får du bukt på kålfjärilslarverna som annars lätt kan drabba just kålväxter. Tänk dig att få lägga en nyskördad spetskål på grillen!

Vilken är den vanligaste frågan du får av kunderna?
– En vanligt förekommande fråga hos oss handlar om våra växtzoner, med all rätt i och med att det är något som vi bör ta hänsyn till. Men det kan vara bra att ha detta i åtanke, zonkartan har över 100 år på nacken och med de klimatförändringar som skett sedan dess kan vi se stora skillnader i växternas förmåga att övervintra på en särskild plats.

– Det allra viktigaste när du ska välja en plats för ditt träd eller buske är läget och du kan ofta ha flera olika klimatzoner bara i din egen trädgård. I praktiken varierar klimatet mycket inom en odlingszon, och som trädgårdsägare kan man påverka en hel del själv. En bra och vindskyddad växtplats, kan betyda att en växt som kräver ett steg lägre odlingszon ändå klarar sig på platsen.

Vad är det roligaste med att driva plantskola, och vad är det bästa med just Genbäcks?
– Det allra roligaste med att driva en handelsträdgård och plantskola är att möta alla kunder om våren som är härligt peppade på trädgård, att öppna upp dörrarna till våra växthus och visa upp allt vi jobbat med under året. Det är mycket planering innan vi är där. Under hösten bestäms odlingsåret och i februari sås de första fröna. Vi odlar alla sommarblommor från frön och sticklingar.

– Utöver sommarblommor så har vi även ett brett sortiment av köksväxter, perenner, bär- och prydnadsbuskar, träd- och fruktträd och massor av tillbehör. Allt ätbart odlar vi ekologiskt och de växter, buskar och träd vi har i vårt sortiment är noga utvalda för att klara vårt nordliga klimat. Hos oss ska man kunna hitta allt som behövs för din trädgård. För oss är det viktigt att våra kunder tycker det känns värt att åka långt för att göra ett besök här.

Har ni några nyheter denna säsong?
– Vi har alltid en del spännande nyheter i sortimentet, men jag vill gärna tipsa om våra härdiga plommon- och päronträd. Det finns många bra sorter på marknaden som fungerar för våra zoner.

Vilka planer har ni för framtiden?
– Vi vill fortsätta att växa organiskt, sedan får vi se var framtiden leder oss. Jag läser till trädgårdsarkitekt och hoppas kunna bredda företaget genom att kunna erbjuda tjänster inom det området från kust till fjäll.

Text: Jens Larsson
Foto: Privat