Bio i Rossön – ett populärt nöje

Folkets Husföreningen i Rossön driver en toppmodern bio som visar de senaste och mest populära filmerna. Det råder stort intresse och det senaste draget med att erbjuda dagbio visade sig vara en satsning som gick hem.

2014 gjordes en stor satsning på bion som inryms i Folkets Hus. Då ersatte en digital utrustning den gamla filmprojektorn och de gamla slitna stolarna, ersattes med 88 nya biofåtöljer som för tankarna till en större SF-biograf. Med detta blev Rossön en av de första i Strömsunds kommun med digital bio vilket ger fördelarna med skarp bild och bättre ljud. Dessutom förenklades hanteringen av filmerna som nu laddas ned via internet, i stället för den tidigare hanteringen av filmrullar som skickades från filmbolagen till Rossön.

– Det blev ett otroligt lyft och vi ökade besökarantalet rejält med vår satsning berättar Mattias Östensson, ordförande i Folkets Husföreningen, under vårt besök i den mysiga biosalongen.

Mattias berättar att svenska filmer drar mest besökare och att Folkets Husföreningen beställer filmerna av de stora bolagen som exempelvis Nordisk Film, Disney, med flera. Filmerna som är allt mellan 200-400 Gigabyte laddas hem via fiber och med en unik kod låses filmen upp och den går bara använda för en visning.

– Det går inte fuska och visa fler gånger än det man betalat för.

Nyligen testade också föreningen med att erbjuda dagbio då det tänkte att det skulle kunna locka en äldre publik. Det blev både lyckat och uppskattat.

– Ja, vi hade drygt 50 besökare som kom både från Rossön och grannbyarna så det kommer vi fortsätta med.

Entrén med en biljett och godiskiosk pryds av gamla klassiska filmaffischer och det i kombination med de sköna biofåtöljerna inbjuder verkligen till att gå på bio i Rossön.

Text & foto: Sten Strömgren