”Vi vill erbjuda våra kunder en helhet kring skogen”

Mäklaren Sofia Palmkvist har sålt skog i norra Jämtland sedan 2010. Hon menar att Strömsund är särskilt attraktiv för många köpare.
– Kombinationen av gynnsam produktionsmark och bra priser gör Strömsund extra intressant, säger hon.

Intresset för skog har alltid varit stort i Strömsunds kommun, och de senaste åren har priserna tagit ett rejält kliv uppåt och värdet på skogen ökat.
Sofia Palmkvist, mäklare på Areal med kontor både i Strömsund och Östersund, menar att det som gör skogen här särskilt intressant är att marken i stora delar av kommunen är mycket bördig och därför gynnsam för tillväxt och produktion.
– Generellt sett är marken i Strömsund bra produktionsmark med god bonitet. Det som lockar köpare att investera här är både det och att priserna ofta är lite lägre jämfört både med södra Sverige och andra Jämtlandskommuner. Här köper du skog i första hand för produktion och för jakt, säger Sofia.

Sofia flyttade till länet 2010 och fick jobb som skogsmäklare på det som då hette LRF-konsult, som senare blev Ludvig & c/o. Första åren bodde hon i Hammerdal och det blev därför naturligt att hon fokuserade på fastigheterna i Strömsunds kommun. Genom åren har hon byggt upp ett stort kontaktnät här och känner väl den lokala marknaden.

För tre år sedan startade hon, tillsammans med sin sambo Thomas Persson, den egna mäklarbyrån Areal. De har huvudkontoret i Östersund, men Sofia sitter ett par dagar i veckan på kontoret i Strömsund.
– Att gå från anställd till att starta eget har varit en positiv resa. Nu är vi inte styrda av någon annan utan kan driva arbetet som vi själva vill. Vi vill erbjuda våra kunder en helhet, där de får hjälp med allt från köp, försäljning och generationsskifte till ekonomi, bokföring och deklarationer, säger hon.

Intresset att äga och förvalta skog i Strömsund har ökat, menar Sofia. Investerare från andra delar av landet fått upp ögonen för kommunen, och även de utländska köparna har blivit fler.
– Utländska köpare letar framför allt gårdar med bostadshus. De söker något som är lugnt och avskilt. Ofta vill de också bosätta sig här, vilket jag tycker är positivt. Det bidrar till en inflyttning som annars inte funnits, säger hon.

Genom åren har Sofia sålt många spännande och storslagna fastigheter. Men ibland är det inte de mest spektakulära objekten som skapar störst intresse, som när hon förra sommaren sålde en gård utanför Hammerdal. Bostadshuset var enkelt, men charmigt, och det var ganska lite areal skog som hörde till.
– Intresset för den fastigheten slog verkligen alla mina förväntningar. Jag tror att den mysiga känslan och att det låg avskilt och precis vid vatten lockade. Priset gick upp till det dubbla, och det blev till slut en lokal köpare som vann budgivningen, säger Sofia.

Prisutvecklingen för skogsfastigheter i kommunen tog ett rejält kliv uppåt under pandemin. På bara ett år ökade priserna med 25 procent. Sofia ser att ökningen nu avstannat något och stabiliserats, och hon menar att det är positivt att priset på skog nu har en generellt högre nivå.
– Det kan ju ibland klagas lokalt på att det kommer investerare utifrån och trissar upp priserna. Men samtidigt så gynnar det på lång sikt också oss här lokalt. Den skog som redan ägs här går ju också upp och ökar i värde. Med en lite avstannande ökning tror jag också att de lokala köparna kommer att bli fler igen, säger hon. Själv ser hon ljust på framtiden för hennes företag. De har redan kunnat anställa ytterligare två personer, och Sofia är övertygad att potentialen i skogsbranschen är stor.
– Jag tror absolut att marknaden kommer fortsätta vara god och om vi ville skulle vi kunna växa ännu mer ganska fort. Men just nu trivs vi med att vara en liten mäklarbyrå och ha möjlighet att ge våra kunder en personlig service med hög kompetens.

Text & foto: Jens Larsson