Monas Salong i Ramsele

Det var en ung dam på 19 år som vågade satsa efter att ha gått treårig frisörskola i Örnsköldsvik och med ett gesällbrev i handen blev det sedan arbete hos en stor salong i Sundsvall. Efter 40 år som frisör är det dags för jubileum för Mona Johannesson Lif och Monas Salong i Ramsele. Det var många kunder som dök upp i salongen för att fira henne.

– Jag blev tårögd när jag tänkte på hur tiden gått. I 40 år har arbetet varit en del av mitt liv. Det finns med när jag träffar folk på ICA, jag har många stamkunder och jag blir igenkänd på byn. En kund har varit hos mig sedan jag startade salongen, berättar Mona.

Till Monas Salong vid torget i Ramsele söker sig både unga och äldre, män och kvinnor. Det ska klippas, färgas och fönas. Det är inte lika många permanentningar som det var för 40 år sedan. År efter år, hur klarar Mona fysiken? Jo, genom medveten träning, skidåkning på vintern och lååånga vandringar – den senaste gjordes på Camino de Santiago. Pilgrimsvandringen skulle så klart genomföras i sin helhet, och så blev det. Kanske ett mått på frisören Monas tålamod och ihärdighet.

– Jag tycker om människor, jag tycker om att göra folk fina! I mitt yrke blir man nära kunden, alla är olika. Man kan inte göra om en hel människa, men det går att göra mycket. Kunderna vill oftast ha en lätthanterlig frisyr, men det gäller att lyfta fram varje personlighet. Det är inte många som frågar efter ”crazy colours” – lila och grönt etc, men det förekommer. På 80-talet var permanent på modet, det var volym som gällde. Jag kunde ha fyra permanentkunder varje dag. Idag är det klipp och färgförändringar som är stort, säger Mona.

– Salong skulle det heta när jag öppnade och nu har jag varit i samma lokal här i Ramsele i 40 år! Jag var skrockfull när jag öppnade och ville inte göra det den första april, utan det blev den 2:a april i stället. Utan kunder hade det inte gått, det är de som gör det möjligt att fortsätta. Alltid kunden i fokus! säger Mona.

Hon är ständigt under utbildning för att lära sig om nya produkter och nya frisyrer. Hårvård är en stor bransch och trenderna kommer och går även om just trenderna inte märks så mycket på en liten ort.

– I maj är det två dagars utbildning i Lund, det ska bli spännande och lärorikt och det ser jag fram emot.
Det blir många förtroliga samtal mellan frisören och kunden.

– Det finns salonger som erbjuder ”tyst” behandling, och det har jag också frågat om någon önskar, men det är ingen som nappat hittills. Det blir många samtal under behandlingen, och jag är mån om att allt stannar här. Ger man uppmärksamhet till människor man möter får man något tillbaka, säger Mona Johannesson Lif. Jobbet tar sin tid, träningen sin för att hålla igång fysiken, men också ett uppdrag som kontaktperson visar en entreprenör som hänger med sin tid. Än är det inte dags för pension!

Text: Inger Kraft Etzler
Foto: Privat