Flyktingloppet 2024

Gränsområdet i nordvästra Jämtland var under andra världskriget ett av områdena där norrmän flydde från Norge till Sverige. Flyktingloppet, Flyktningerennet på norska, är en skidtävling till minne om det. Loppet hölls för första gången 1950 och i år, under helgen den 23/24 mars, var det dags för 72:a upplagan.

Flyktingloppet går från Nordli i Norge till Gäddede i Sverige och följer i huvudsak den väg som flyktingar tog under kriget. Tävlingens motto är därför: ’I FLYKTINGS SPÅR FÖR FRIHET OCH FRED’. Loppet har tre distanser: 12 och 17 kilometer (lördag) och 44 kilometer (söndag). Loppet är öppet för personer från och med åldern femton. För barn från och med sju år finns möjlighet att delta utan tidtagning i vuxens sällskap.

Loppet arrangeras i samarbete mellan Lierne IL och Gäddede SK. Det är ett av de största och viktigaste evenemangen i Frostviken. Det är ett publikvänligt arrangemang för spåret är lagt med tanke på att man ska kunna följa åkarna från vägen på flera ställen längs spåret. Dessutom är loppet inte bara en tävling utan också en kulturell begivenhet. Dagen innan, på fredagskvällen, hålls i Nordli en högtidlig öppningsceremoni med tal, utdelning av kranssmycke, underhållning med mera och på lördagen, efter första tävlingsdagen, hålls en högtidlig prisutdelning i Gäddede kyrka.

– Flyktingloppet har alltid varit välbesökt av den norska och svenska eliten. Att läsa resultatlistorna för Flyktingloppet är som att läsa norsk och svensk skidhistoria i efterkrigstiden, står det på Flyktingsloppets hemsida. Det är framför allt norska och svenska åkare som dominerar varje år, men ibland dyker det upp åkare från andra länder som kämpar om segern. Så var det i år, då en åkare från Japan, Masako Ishida, som i damklassen kom på andra plats. Hennes tid var (2.20.01,0). Svenskan Hedda Bångman från Offerdal tog hem segern med en tid på (2.18.52,5) och svenskan Karolina Hedenström blev trea (2.22.36,5).

I herrklassen var det tre svenskar som stod på prispallen. Nils Dahlsten från Östersund vann (2.05.16,4), Marcus Johansson kom tvåa (2.05.16,8) och Johannes Eklöf kom trea (2.05.17,2).Thomas Maloney Westgård kom i mål knappt tre sekunder efter segraren. Han har iriskt påbrå och han tävlar för Irland.

Text & foto: Adrie Meijer/A3jorm