Färgstark skapelse

Frostviksskolan i Gäddede har som många andra skolor en årlig tradition med påskparad. På skärtorsdagen går eleverna runt i byn med mer eller mindre färgglada utstyrslar.

Någon som i år tog fasta på mer och visade upp något alldeles extra var Jennifer Söderström, elev i nionde klass. Hon har nämligen hållit på och skapat på en dräkt i 2 års tid! Inte enbart för påskparaden vill hon tillägga, men hon tog tillfället i akt att testa den.
– Hur gick du tillväga när du skapade din fantasirika dräkt?
– Först fick jag göra en plan på hur jag skulle få ihop allting och göra en skiss. Den första dräkten jag började på fick jag ge upp, jag fick inte ihop det och dessutom hade jag för lite material. Det svåra är att få till alla delar i rätt storlek. Jag började med huvudet som jag formade av kartong och lim, sen fortsatte jag med resten av kroppen. Det går åt mängder av limstift och jag tror att jag är inne på min fjärde limpistol! Hela tiden var jag orolig för att materialet inte skulle räcka, men det räckte som tur var.
– Vad använde du mer för material?
– Lera som används till att göra detaljer, fluffigt tyg, breda band som håller ihop dräkten och XO skelett som jag satt extra delar på.
– Vilket jobb! Har du gjort allting själv?
Jennifer tittar ner innan hon nickar och svarar.
– Ja, det är därför det tar lång tid och sen ser jag alltid något som måste förbättras. Dräkten kan röra typ alla delar och ögonen kan lysa, men jag vill ha den ännu mer rörlig. Sedan är den otroligt varm att ha på sig, så jag vill hitta en lösning för att få den mer bekväm och inte lika varm.
– Vad är det bästa med att skapa tycker du?
– Att få forma bilder ur sin fantasi, till exempel saker man drömmer om kan komma till liv och existera. Det är himla roligt!

Text: Renée Markusson
Foto: Fjalldesign.com