Skogsnäs – från jord till bord

En söndag i mitten av april var det falafeldag på kooperativet Skogsnäs vilket lät som ett utmärkt tillfälle att göra ett besök.

Att besöka Skogsnäs har alltid lockat lite extra. Kanske för att det en gång började med ”gröna vågare” som bestämde sig för att hitta en plats där de kunde leva i harmoni med naturen långt från städernas sus och brus. Skogsnäs är beläget någon mil norr om Ramsele längs en grusväg som leder förbi några små byar på vägen mot kooperativet. Det går att köra antingen via Ramsele eller ta en väg där man svänger av cirka en mil norr om Ramsele. Byn ligger vackert även om mitten av april kanske inte är den bästa tiden på året för att göra naturen runtomkring rättvisa.

Textilkonstnären Sara Mårskog var en av de som var med och startade kollektivet 1973. Bakgrunden var att några ”gröna vågare” sökte efter en plats att slå sig ner på för att kunna leva närmare naturen och på det naturen kunde bidra med. Några av de som idag bor i kooperativet har varit med sedan starten av Skogsnäs och en del nya medlemmar har tillkommit. 2023 firade Skogsnäs 50-årsjubileum med artister som uppträdde och olika aktiviteter för att visa upp vad som händer i kooperativet i vardagen. På förklädena hos de som har matlagsdag under falafeldagen står att läsa ”från jord till bord”. Vid en fråga till en av de som jobbar med att förbereda maten blir svaret att de försöker odla så mycket av grönsakerna som möjligt även om det givetvis kan vara lite svårare att servera nyskördat i april. De har gjort falafeln själva och det fanns även diverse hembakade kakor att köpa. Intresset för matdagarna brukar vara stort och det kommer även besökare från närliggande byar för att njuta av god och hemlagad mat.

Byn är utspridd över en stor yta där husen ligger i kluster. Då det är för tidigt för grönskan att börja dyka upp i träd och buskar är det ett lite kallt och dystert scenario så här års men att besöka Skogsnäs en solig sommardag är något som definitivt står på agendan.

Text & foto: Ulrika Ganning