Rossön bland de första med att starta obemannad ICA-butik

Bättre arbetstider för personalen och ökad tillgänglighet för kunderna. Det var två viktiga anledningar till att ICA Nära Rossön valde att börja med dygnet-runt-öppet.

Efter några år som anställd på olika ICA-butiker i Östersund började Josefin Inderdal drömma om att driva en egen butik. När hennes man såg att mataffären i Rossön sökte ny ägare kändes det helt rätt, och i mars 2020 blev butiken hennes.
– Jag drömde om att bli handlare och han ville bo på en plats med bra fiske och en golfbana. Här i Rossön hittade vi det som båda sökte, säger Josefin.
Att ta över en verksamhet samtidigt som en pandemi drog igång var inte enkelt, men hon har inte ångrat beslutet, och ser många fördelar med att driva företag på en liten ort.
– En av fördelarna är att personalen är väldigt trogen, det är i princip ingen personalomsättning på det sätt som det ofta är på större ställen. Nackdelen är väl möjligtvis att när du väl behöver anställa så kan det vara svårare här att hitta erfaren personal med rätt kompetens.
2021 började ICA testa konceptet ToGo – butiker som erbjuder möjligheten att handla utanför de ordinarie öppettiderna. Via en app och ditt bank-id så kommer du in i affären och handlar och betalar med självscanning. Josefin kände att det var något hon ville testa, så i december 2021 blev Rossön en av Sveriges första ToGo-butiker.
– Det fanns flera anledningar till att börja med detta. Ett argument var att vår personal gärna ville slippa jobba de korta söndagspassen och med ToGo har vi slutat ha öppet på söndagar. Dygnet-runt-öppet ökar ju också tillgängligheten för våra kunder, säger hon.
– Kunderna har verkligen älskat möjligheten att handla utanför våra öppettider. Nu behöver folk inte stressa hit för att hinna innan vi stänger. När Josefin tog över ICA i Rossön var omsättningen cirka 11 miljoner kronor, idag omsätter de 13 miljoner. Hur mycket ökningen beror på ToGo är svårt att säga.
– Visst kan det säkert ha påverkat. Men det är ju mycket annat som hänt under dessa år, priserna har ökat och det har varit en stor inflation. Egentligen säljer vi inte fler varor nu, utan det är prisökningen som gör att vi omsätter mer, säger hon.

Josefin drivs av att fortsätta utveckla verksamheten och hela tiden sträva efter att vara en modern mataffär. Hon har många idéer och visioner hon vill förverkliga.
– Ett lite större projekt som jag hoppas vi kan göra i framtiden är att bygga om vårt kök och producera egna matlådor, men det är en stor investering och ligger nog en bit bort, särskilt nu när räntorna är höga och det inte är så lätt att få lån, säger hon.
– Sedan skulle jag vilja få till paketskåp så att kunderna kan hämta sina paket även när vi inte har öppet. Det är en lite mindre investering, så det hoppas jag att vi kan få till ganska snart.

Text: Jens Larsson
Foto: Privat