Margitas Gardin och Textil i Junsele

En entreprenör ut i fingerspetsarna har tagit över butiken ”Margitas Gardin och Textil” med gardiner, sybehör och presenter och driver affären vidare. Vid årsskiftet tog Katarina ”Kattis” Walleij över butiken och hon har inga planer på att byta namn på en väletablerad och välkänd butik.

– Det är en dröm som har gått i uppfyllelse efter att jag har arbetat som elektriker och resemontör i många år. Jag bor i Ramsele på en släktgård, och där har jag bott mer än i Gävle där mina barn och min särbo bor. När jag träffade Margita och hörde att hon ville överlåta butiken, så fick jag en idé för jag har alltid drömt om att ha en affär eller något liknande. Jag har också alltid velat flytta hit, berättar Kattis.

Katarina konstaterar med sorg att Margita inte fick uppleva att butiken är öppen igen efter att den har varit stängd sedan nyår. Just när affären öppnat på nytt kom beskedet att Margita gått bort.

– Jag har tagit det lugnt och håller på att boa in mig. Jag har stort intresse av sömnad och inredning. Har sytt mycket kläder åt familjen och jag har sytt min egen garderob när jag var yngre. Jag har stort intresse för sömnad överhuvudtaget.

Kattis Walleij har lämnat sitt tidigare arbete som elektriker, men har planer på att också kunna erbjuda försäljning av lampor, lamprenovering, skarvsladdar och alla detaljer som kan höra till.

– I mitt tidigare bolag, Kattis Elteknik HB, var jag ofta hemma hos privatpersoner och fick också frågan om att hjälpa till med annat än bara elinstallationer som t ex att hänga upp en gardinstång eller byta taklampa. Jag tänker fortsätta med borrmaskinen och skruvdragaren och ge sådan service! Jag har ju varit egen företagare tidigare och har erfarenheter från både här och där. Jag har till och med varit vägarbetare, men efter sju år och indragning på personal fick jag gå som sist anställd på Vägverket i Gävle. Det var ett riktigt tungt jobb. Jag minns att jag en dag hade lyft två ton asfalt! Jag började min yrkeskarriär som svagströmselektriker, styrteknik, men så småningom utbildade jag mig vidare till installationselektriker, berättar Kattis som nu är ett med sin symaskin.

– Arbetet här handlar ju inte bara om försäljning utan också om att ge service. Det är ett begrepp inom elbranschen, men vad säger man om att ge service med sömnad? Jag fortsätter som Margita med att sy gardiner på beställning, att hjälpa till med uppsättning. Fritid? Jag har alltid något att göra, särskilt på en gammal gård, säger Kattis.
Många specialbutiker har upphört och försvunnit från närområdet. Det är bara de riktigt stora som har överlevt. Nya öppettider vankas: 10 -17 vardagar och 11- 15 på lördagar.

– Även om marknaden krympt så ser jag positivt på framtiden. Jag kommer med borrmaskinen i handen och kan installera på plats, säger Kattis Walleij vars firma heter Kattis El & Inredning även om butikens namn ska finnas kvar.

Text & foto: Inger Kraft Etzler