Mårdsjö Huskies satsar på turisterna efter Inlandsvägen

Kristin från Norge och Martin från Tjeckien har hittat hem i Mårdsjön. Här finns allt de behöver för att driva sitt slädhundsföretag Mårdsjö Huskies.
– Människorna här är fantastiska och hjälpsamma, och förutsättningarna är optimala för vår verksamhet, säger Kristin Saravin.

Kristin Saravin från Harstad i Norge och Martin Saravin från Prag i Tjeckien träffades i Kiruna. Båda var anställda för att jobba med draghundar på en husky-kennel, men ganska snart började de prata om att tillsammans starta en egen verksamhet.
– Vi jobbade på stora kennlar som fungerar nästan som massindustrier, med väldigt många turister. Vi kände att vi ville jobba med mindre sällskap och något som blir mer personligt, säger Martin.

De började de leta efter en lämplig gård för att starta sitt företag. De tittade på hus både i Norge och i Sverige.
– I Norge är priserna nåt helt annat och vi ville inte behöva starta företaget med stora lån, så därför valde vi bort det, säger Kristin.

Dorotea var ganska okända bygder för dem, men när de såg fastigheten i Mårdsjön ute till försäljning så kände båda att det var helt rätt. Priset var överkomligt, och läget vid Inlandsvägen perfekt.
– Vi vill erbjuda aktiviteter året runt, och med all trafik på sommaren hoppas vi kunna locka folk att stanna till hos oss och att våra hundar blir en attraktion. Vi ser att det finns en stor potential här, säger Martin.

Att träningsmöjligheterna på hösten är bra här, med alla skogsbilvägar, bidrog också till att platsen lockade. 2019 skrev de på köpekontraktet och flyttade in.

Idag har de 27 alaskan husky, och även utökat familjen med sonen Jakob på 1,5 år. Starten för företaget blev tuff med corona, men från förra vintern kunde de börja få snurr på verksamheten.
– Vi fick till en början jobba med annat. Jag har jobbat, och gör delvis fortfarande, på Systembolaget. Det har bara varit positivt, genom jobbet har vi lärt känna folk och nu vet alla i Dorotea vilka vi är, säger Kristin.

De hyllar de som bor här.
– Det är något med människorna här. Vi upplever att det var kärvare i Norrbotten, svårare att komma människor inpå livet. Här är folk öppna, och vi har fantastiska grannar som alltid ställer upp när man behöver hjälp, berättar Martin.

Denna vinter har antalet kunder ökat rejält. I princip alla som kommer hit för att åka släde är utländska gäster, de flesta från Nederländerna och Tyskland. Men Kristin och Martin vill försöka få fler att upptäcka slädhundskörning även lokalt, och vill bland annat samarbeta med skolan i Dorotea.
– Vi har bra kontakter med politikerna och vi vill gärna göra något för skolbarnen. De ska få uppleva något annat än att sitta med sina mobiler. Vi vill ta hit klasser och bjuda på slädåkning, något vi hoppas kan bli återkommande varje år, säger Martin.

Så här i slutet av vintersäsongen håller de på att planera för sommaren, som är en viktig viloperiod för hundarna. De vill bland annat erbjuda besök på gården och möjligheten att umgås med hundarna.
– Att besöka gården och kenneln och umgås med hundarna tror vi kan vara intressant för de som kör efter Inlandsvägen. På sikt vill vi också kunna erbjuda boende och andra aktiviteter, säger Kristin.
– Vi har många planer för framtiden, men vi vill inte stressa utan tar saker ett steg i taget, säger hon.

Att Kristin och Martin lämnat Norge och Tjeckien för Sverige och Dorotea kan ibland deras vänner och familj ifrågasätta. Men Kristin tycker att mycket är bättre här, även om hon saknar Norge och sin hembygd.
– Många förstår inte varför jag flyttat hit. Men för ett turistföretag med hundar är allt mycket enklare här. Om du jämför med Norge så är till exempel vädret mycket stabilare, vilket underlättar både träning och möjligheterna att genomföra våra turer, säger Kristin.
– Det är fint att bo här, säger hon.

Text: Jens Larsson
Foto: Privat