Mählers – En viktig arbetsgivare både för Rossön och för kommunen

I Rossön finns företaget Mählers, landets enda och en av de ledande tillverkarna av snöplogar för lastbilar. Under närmare 130 år har företaget vuxit från en smidesverkstad för jordbruksredskap till en modern produktionsanläggning som står i spetsen för tekniskt avancerade snöröjningsprodukter och avancerade styrsystem.

Med drygt 20 anställda och en omsättning för koncernen på 189 Msek (2022) är Mählers en viktig del av såväl Rossöns som kommunens näringsliv. Pontus Jonasson, nuvarande VD för Mählers, leder företaget med en passion för innovation. Med en bakgrund som civilingenjör och erfarenhet från både engcon och Mählers, är Pontus drivkraften bakom företagets teknikutveckling

– Sedan 2016 har vi ökat vår omsättning med 12% per år och vårt engagemang för kontinuerlig produktutveckling och hållbarhet, är viktigt för att vi ska hänga med i den snabba utveckling som sker i branschen, menar Pontus. Förutom att det utvecklats flera nya snöplogar de senaste åren, lyfter Pontus fram en verklig nyhet som Mählers hoppas ska bli en storsäljare.

– Vi har utvecklat en helt ny saltspridare som ser riktigt lovande ut. Det är en höghastighetsspridare som designats för att passa tillsammans med dagens moderna lastbilar.

Pontus berättar att saltspridaren har en aerodynamisk design och tillsammans med modern teknik i det egna styrsystemet som optimerar saltningen, ska den både vara effektiv och lätt att manövrera för föraren. Spridaren har testats i Göteborg under den gångna vintern och i slutet på maj ska den visas på Svenska Maskinmässan i Stockholm.

– Vår strävan mot ny teknik lockar också folk att söka jobb hos oss. Nu senast har vi en konstruktör som flyttar från Göteborg till Rossön, för att arbeta på vår utvecklingsavdelning.

Många avdelningar bildar en effektiv kedja
Förutom utvecklingsavdelningen finns det ett team av produkt och eftermarknadssäljare, teknisk support, inköpsavdelning, produktionsavdelning, in och utleverans.

– Våra anställda är otroligt kompetenta och tillsammans bildar de en stark kedja som är vår garanti för att fortsätta vara den ledande tillverkaren av väghållningsprodukter, menar Pontus.

Mählers resa från en smidesverkstad till en modern produktionsanläggning med högteknologiska produkter är en inspirerande berättelse om innovation och utveckling. Med en stark ledning, engagerad kompetent personal och en passion för kvalitet och service är Mählers väl rustade för att fortsätta sin framgångsrika resa in i framtiden.

Text & foto: Sten Strömgren