Expedition Bjurälven 2024

Den 21 mars hölls den årliga uppdateringen om Expedition Bjurälven i Folkets hus i Stora Blåsjön. I år var det jubileum, för det var den femtonde gången sedan allt startades år 2007. Mats Fröjdenlund, expeditionsledare, berättade under kvällen om själva Bjurälvenområdet och om hur det har gått hittills.

Bjurälvområdet är ett karstområde som ligger i nordvästra delen av Strömsunds kommun mellan Stora Blåsjön, Leipkvattnet och norska gränsen. Det bildades för femhundra miljoner år tillbaka. Det är ett område med kalkstensberggrund, där vattnet fräter på kalkstenen med hjälp av koldioxid från luften och där det under tiden har bildats underjordiska kanaler och grottor. Här kan man se doliner, slukhål och sifoner: sommartid är naturreservatet ett intressant och spännande utflyktsmål med bland annat botaniska sevärdheter.

Det hela startade år 1979 då Bosse Lenander upptäckte det som kom att bli ingången till Dolinsjögrottan och grottsystemet i Bjurälven. Men först 2007 kom hela projektet i gång på riktigt. Idag är det ett gäng på arton personer som består av speleologer – medlemmar i Sveriges Speleologförbund – och som varje vinter kommer till Bjurälven för att dyka i älven och boenden i Frostviken som ställer upp och hjälper till med övernattning, transport och andra logistiska saker.

Syftet med Expedtion Bjurälven är att utforska Sveriges längsta undervattensgrottsystem i nordvästra Jämtland. Varje vinter kommer speleologerna till Bjurälvenområdet för att utföra dykningar i älven under en vecka, varefter det blir en uppdatering om projektet i Folkets hus i Stora Bläsjön.

Att expeditionen görs vintertid har flera skäl. Vattenflödet under sommaren är oftast mycket högre, vilket innebär stora risker för dykarna. Det går mycket lättare att transportera all utrustning som behövs, när marken är täckt av snö och när det går att köra snöskoter hela vägen. Skulle det emellertid göras sommartid blir det mycket mer problematiskt med terrängfordon och helikoptrar och dessutom skulle naturlivet störas för mycket.

– Men för att få komma igång, när vi har kommit till området första dagen av expedtionen blir det väl mycket snöskottning, innan vi kan börja dyka. förklarar Mats Fröjdenlund.

Under 2024 års expedition i den unika undervattensgrottan tog dykarna tiotusentals bilder. Målet med detta är att göra en tredimensionell modell av grottan. Den exakta lokaliseringen av dykarna i grottorna bestäms med hjälp av sändare som dykarna bär med sig och som kan pejlas på markytan. Dessa punkter mäts sedan in med GPS-teknink. Under sitt tal visade Mats Fröjdenlund några klipp av den 3D-modellen och han beträttade också om möjligheten att undervattensgrottan i Bjurälvenområdet, som redan är Sveriges längsta, ska bli ännu längre. Också nämnde han förekomsten av öring i Bjurälven men när det gäller frågan om liv i älven, till exempel förekomsten av alger, är det fortfarande mycket man inte vet.

Expeditionen Bjurälven uppskattas av många och att det anses vara ett intressant och enastående projekt framgår av faktumet att det har erhållits beröm inte bara i Sverige utan också utomlands. Några exempel kan förtydliga: SGU, förkortning för Sveriges geologiska undersökning, är den statliga myndighet som arbetar med geologi. Den ansvarar för frågor om berg, jord och grundvatten och har till uppgift att tillhandahålla geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. Karstlandskapet vid Bjurälven i nordligaste Jämtland, i Strömsunds kommun, har – i konkurrens med några av Sveriges mest spännande geologiska sevärdheter – utsetts till vinnare i tävlingen Geologiskt Arv 2014!

Explorers Club, som bildades i USA 1905, är ett internationellt tvärvetenskapligt sällskap som syftar till att främja vetenskaplig forskning och att det är viktigt att bevara instinkten att utforska. Klubben tilldelade år 2017 Oscar Svensson, en av dykarna som genomfört expeditionen, flagga no 101 för den tionde upplagan av Expedition Bjurälven. Dessutom har under tiden också dykare från andra länder deltagit i expeditionen. Säkerhet och trygghet för dykarna står på första plats och det är bara ytterst kvalificerade dykare som får dyka.

– Det är cirka tre kilometer som vi har karterat hittills. Men hur mycket vi har kvar? Det vet vi inte! berättar Mats Fröjdenlund. I mars år 2025 kommer Expedition Bjurälven tillbaka och då blir det igen utmanande dyk i iskallt vatten. Utforskningen av Bjurälvens grottsystem fortsätter!

Vill du veta mer? Länsstyrelsen Jämtlands län har kommit med en broschyr om Bjurälven. Den går att hämta på Turistinformationen och heter:
’Karstlandskap i världsklass/Bjurälvens väg över och under jord’. Mer information om Expedition Bjurälven hittar du på deras hemsida: www.expeditionbjuralven.se

Text: Adrie Meijer/A3jorm
Foto: Micke Tilja